Svjetski tehnološki gigant Apple postao je prva strana kompanija koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini za usluge koje su kupili građani BiH na internetu.

Onu informaciju za naš portal potvrdio je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), dodavši kako je Apple registrovan kao PDV obveznik od 5. februara 2021. godine, te je 10. marta prvi put podnio svoju PDV prijavu posredstvom kompanije Deloitte BiH, koja je njegov poreski punomoćnik.

Ovaj primjer trebale bi slijediti i druge slične kompanije koje posluju u online svijetu, odnosno da poresku obavezu prijave i plate za sve usluge koje građanima BiH pružaju preduzeća iz inostranstva.

“Vjerujemo da primjer kompanije Apple može biti preporuka i ostalim velikim globalnim igračima da na isti način izvrše svoju obavezu plaćanja PDV-a upravo u BiH. Budući da naša zemlja ima jednu od najnižih stopa PDV-a u svijetu, bolje im svoju obavezu plaćanja poreza za isporuke izvršene u BiH platiti kod nas nego da se ona plaća u zemljama gdje je sjedište tih kompanija, a koje imaju znatno veće stope PDV-a”, rekao je Kovačević.

Fokus je sad na globalnim igračima kao što su Facebook ili Google, a Kovačević posebno ističe streaming platformu Netflix.

Kovačević navodi kako ove kompanije na usluge koje isporučuju građanima BiH plaćaju PDV obično u zemljama u kojima im je sjedište, a kako je PDV tamo značajno viši od naših 17 posto, plaćanje u BiH bi moglo imati pozitivan ekonomski efekat i po njih.

On navodi da je činjenica je da to u ovom trenutku gotovo niko ne radi, a da jednim dijelom jer ni sami građani nisu upoznati sa tom obavezom, a sa druge strane da je zaista teško ući u trag svim online plaćanjima, posebno jer se vrše kontrole samo registrovanih PDV poreznika.

“Svaki građanin koji kupuje online određenu uslugu prilikom plaćanja treba dobiti i račun, a na računu se vidi da li je obračunat PDV ili nije. Međutim, ako bi se sve one svjetske kompanije koje bilježe značajniju prodaju svojih usluga građanima BiH registrovale u ovoj državi u sistem PDV-a posredstvom poreskih punomoćnika, taj problem bi mogao biti riješen”, navode iz UIO BiH.