Ruski stručnjaci temeljno su proučili složen i višekomponentan osigurač rakete “ATACMS “, izjavio je za Sputnjik stručnjak za rad sa naoružanjem.

“Ova bojeva glava napravljena je za protivbrodsku raketu, a zatim je postavljena na raketu ‘atakams’. Neutralisali smo osigurač. Na njemu je ugrađen međudetonator. Eksploziv je predat na veštačenje”, istakao je neimenovani sagovornik ruskog portala.

Stručnjaci su uspeli da otvore telo osigurača rakete. Ispostavilo se da se unutra nalazi složen mehanizam sa mogućnošću podešavanja u zavisnosti od zadataka.”Osigurač je bio u položaju za ispaljivanje, na šta ukazuje slovo ‘A’ u posebnom odeljku. Postavljene su četiri detonatorske kapsule. Glavni pogon pokretanja mehanizma zasniva se na magnetnim elementima”, objasnio je.

Takođe je naglasio da je tako složena konstrukcija povezana sa bezbednošću primene. Trenutno je osigurač, prema njegovim rečima, praktično proučen. “Za nas tu nema nikakvih tajni”, zaključio je on.
Pentagon je u aprilu potvrdio da je Ukrajini predao operativno-taktičke rakete “ATACMS” povećanog dometa radi upotrebe, kako se tvrdilo, “u okviru suverene ukrajinske teritorije”.

S druge strane, ruski mediji nedavno su preneli da su ruske znage