Desetine najnovijih američkih lovaca F-35 mogli bi da se suoče sa milionskom štetom zbog vremenskih uslova dok čekaju zakašnjelu nadogradnju softvera i hardvera, javio je Blumberg.

Pentagon će morati da snosi sve potencijalne troškove popravke aviona oštećenih vremenskim prilikama koji premašuju 100.000 dolara po avionu za koje je odgovoran proizvođač „Lokid Martin“, navodi se u izvještaju.

„Lokid Martin“ planira da počne da isporučuje 75 do 110 aviona ovog mjeseca, od kojih svaki košta između 82,5 i 109 miliona dolara, prenosi Blumberg.

Lovci F-35 nalaze se na aerodromu u Fort Vortu u Teksasu i čekaju nadogradnju hardvera i softvera TR-3 koja je trebalo da bude završena u julu 2023. godine, navodi se u izvještaju.

Dok Pentagonova programska kancelarija za F-35 tvrdi da nijedan od parkiranih F-35 do sada nije oštećen, asfaltni put na kom se oni nalaze mogao bi da se suoči sa jakim ljetnjim olujama sa gradom i vjetrovima do 60 milja na sat, navodi se u izveštaju.

Krajem juna, „Lokid Martin aeronautiks“ je sklopio ugovor sa američkom mornaricom vredan više od 1,5 milijardi dolara za pružanje veće logističke podrške i obuke pilota za isporučene borbene lovce F-35 Lightning II Joint Strike.