Nakon distributivnih slijedi reorganizacija i proizvodnih preduzeća iz sistema ERS, a koja, između ostalog, podrazumijeva smanjenje broja zaposlenih.

Usistemu „Elektroprivrede RS“ su pet proizvodnih preduzeća u kojima je trenutno zaposleno ukupno oko 4.900 radnika. To su rudnici i termoelektrane u Gacku i Ugljeviku koji zapošljavaju zajedno oko 3.700 radnika, te tri hidroelektrane na Trebišnjici, Vrbasu i Drini u kojima ukupno ima oko 1.160 radnika.

Otkazi
U javnosti se spekuliše da će bez posla ostati oko 900 radnika, ali zvanične potvrde nema.


– Raspisan je međunarodni tender od 2,9 miliona KM za izbor konsultantske kuće. Očekujemo prvo da ta konsultantska kuća izađe sa inicijalnim prijedlogom nove organizacije rudnika i termoelektrana i tek u tom trenutku možemo da djelujemo – kaže za Srpskainfo Željko Tepavčević, predsjednik Sindikalnog odbora u RITE „Gacko“.

On potvrđuje da je jedan od ciljeva reorganizacije optimizacija broja zaposlenih, odnosno smanjenje broja radnika.

– Očekujemo da se definiše svaka organizaciona cjelina, radno mjesto, koeficijent i slično. Naravno, mi očekujemo da kroz taj proces restruktuiranja, što prekvalifikacijom i preraspodjelom radnika u proizvodnju, a što kroz stimulativne otpremnine, izađemo bolje organizovani i da imamo veću produktivnost rada – ističe Tepavčević.

Cjepkanje put ka privatizaciji
Ono što je za Sindikat nedopustivo, kako kaže, jeste da se razdvaja proizvodnja uglja od proizvodnje električne energije.

– To nećemo sigurno dopustiti. Nećemo dozvoliti da se bilo koji sastavni dio preduzeća, neka organizaciona cjelina izdvoji da djeluje kao posebna. To cjepkanje bi moglo da stvori preduslove za neke dalje korake, ne daj bože privatizacije. To je nedopustivo – poručuje Tepavčević.

U Programu ekonomskih reformi Vlade RS, koji je usvojila Narodna skupština RS, jasno je navedeno da naredne godine slijedi nastavak restrukturiranja i reorganizacije MH „Elektroprivreda RS“ kroz reorganizaciju proizvođača električne energije.

U dokumentu se navodi da to podrazumijeva nastavak aktivnosti u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji kroz sprovođenje mjera iz usvojenog Programa reorganizacije MH „Elektroprivreda Republike Srpske“ faza 1 (reorganizacija distributivnih preduzeća i uspostavljanje javnog snabdijevanja) i usvajanje faze 2 (reorganizacija proizvodnih preduzeća). Dalje se gotovo ništa ne navodi kako bi reorganizacija mogla da izgleda u praksi, već se navodi šta je prethodno urađeno.

– Realizacija mjera predstavlja implementaciju novog Zakona o električnoj energiji, u skladu sa odgovarajućim direktivama Evropske unije, odnosno Direktivama Trećeg energetskog paketa, kroz potpuno otvaranje tržišta električne energije bez diskriminacije za sve učesnike na tržištu. U toku 2021. godine urađeno je pravno i dijelom funkcionalno razdvajanje distribucije i snabdijevanja u skladu sa usvojenim Programom reorganizacije ERS. Najznačajnija promjena je razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja, koja je formalno okončana 1. aprila 2021. godine, od kada su elektrodistribucije potpuno prestale sa snabdijevanjem kupaca. Vlada je odredila MH „ERS“ Matično preduzeće a. d. Trebinje za javnog snabdjevača, i to na period do pet godina. Matičnom preduzeću je na taj način određena obaveza pružanja javne usluge. U okviru javnog snabdijevanja, javni snabdjevač pruža univerzalnu uslugu snabdijevanja kupcima iz kategorije domaćinstvo i malim kupcima, i to onim kupcima iz navedenih kategorija koji nisu izabrali drugog snabdjevača na tržištu – navedeno je u dokumentu Vlade RS.

U toku restruktuiranja pet distributivnih preduzeća ERS zaposlenima su prvo ponuđene stimulativne otpremnine pod uslovom da se sami prijave za dobrovoljni odlazak iz firme. Tada je procijenjen višak od oko 15 odsto ili oko 600 zaposlenih. Na poziv za stimulativne otpremnine se javilo više od 970 radnika. Pojedinačna otpremnina je iznosila od 22.000 do 50.800 KM.