Ukupne snage NATO i SAD u Rumuniji okupljaju više od 5.000 vojnika sa oklopnim vozilima, tenkovima, artiljerijom, sistemima za PVO i borbenom avijacijom.

Avijacija je nedavno ojačana i AVAKS avionima.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je najbrojnije prisustvo savezničkih trupa u ovom delu Evrope a najveći broj ljudi u Rumuniiji imaju Amerikanci.

“Reč je o 4.000 vojnika iz elitne 101. vazdušno-desantne divizije i drugih pratećih jedinica, a tu je i NATO borbena grupa sa 1.000 vojnika i 150 letača i tehničara iz Italije. Od sredine januara u Rumuniji su i avioni AVAKS Severnoatlantskog saveza”, navodi se.

Osnovni zadaci u Rumuniji za američke trupe su odbrana obale Crnog Mora, što bi prema američkim procenama, bilo važno i u sličnim operacijama u Aziji, na mestima potencijalnih sukoba Kine i Tajvana. Američka 101. divizija je na svom Tviter nalogu objavila i da se u Rumuniji izvodi redovna obuka, odnosno vazdušno-desantni kurs za nove vojnike koji su stupili u jedinicu neposredno pre dolaska na istočne granice NATO.

“Najnovije pojačanje za NATO u Rumuniji su avioni E-3 Sentri, poznatiji kao AVAKS, namenjen za vazdužno osmatranje javljanje i navođenje, koji su stigli 17. januara sa osobljem koje broji oko 180 ljudi… Mogućnosti aviona su rano otkrivanje ciljeva u vazdušnom prostoru na daljinama od 375 kilometara. To znači da NATO sada može da detektuje ruske avione i helikoptere iznad većeg dela Krima, južne Ukrajine, Odese i delova Hersonske oblasti i to dok se nalazi u vazdušnom prostoru Rumunije”, piše taj portal.

Dodaje se da je NATO borbena grupa pojačane budnosti pod komandom Francuske kao vodeće nacije. Borbenu grupu čini oko 1.000 vojnika iz Francuske, Holandije i Belgije. Francuzi su u bazu Kapu Midia na obali Crnog Mora stacionirali raketni sistem za protivvazaduhoplovnu odbranu MAMBA. Sistem ima rakete ASTER 30, koji gađa vazduhoplove i taktičke balističke rakete na daljini od 100 i visini od 30 kilometara.

“U sastavu borbene grupe nalaze i vojnici iz Belgije, koji su prisutni na bazi rotacije sa snagama iz Holandije. Italija je kao deo redovne rotacije zajedničke zaštite NATO članica, poslala u novembru četiri aviona Jurofajter Tajfun sa 150 pripadnika tehničkog i letačkog osoblja. Oni su zamenili kanadske višenamenske lovce CF-18”, navodi se. NATO snage u Rumuniji čine i komandne strukture, od kojih su neke postojale još pre početka rusko-ukrajinskog rata, sa ciljem da budu na terenu i spremne za pokretanje akcije.