Diplomatska ofanziva koju posljednjih dana provodi vlast Bosne i Hercegovine očigledno daje efekta, a kao rezultat mogao bi biti bolji položaj BiH u svjetskoj trci za bržu vakcinaciju i imunizaciju.

Tako će se, kako saznaje Klix.ba, u utorak susresti članovi Predsjedništva BiH s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom. Sastanak će se održati u vidu online konfrencije, a glavna tema biće isporuka vakcina našoj zemlji u okviru COVAX mehanizma.

Predsjedništvo BiH očigledno se aktiviralo da se problem riješi, iako nabavka vakcina nije u njihovoj nadležnosti.

Sastanak dolazi nakon razgovora ambasadorke Nermine Kapetanović, stalnog predstavnika BiH pri UN-u u Ženevi, i generalnog direktora SZO, koji je održan na inicijativu naše ambasadorke. Ghebreyesus je tokom razgovora iskazao želju da razgovara sa članovima Predsjedništva BiH, piše Klix.ba.

Sastanak Dodika, Komšića i Džafrovića dolazi i nakon pisma koje je direktor SZO poslao na njihovu adresu 25. februara, a kojeg je objavio naš portal. U pismu ih Ghebreyesus informiše o statusu naše zemlje te o njegovim aktivnostima i razgovoru s direktorom sistema COVAX upravo o problemima koje BiH ima s isporuci vakcina.