Andrej Plenković, premijer Hrvatske i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH pozdravili su danas namjeru Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, istovremeno naglašavajući da im je žao što ranije nije postignut dogovor te da se radi o minimalnoj ispravci greške prema Hrvatima.

“Nadam se da ćemo ovih dana doživjeti kraj procesa i krenuti u drugačijoj atmosferi realizovati predizbornu kampanju, da izbjegnemo krizu. Možemo razumijeti da je ovo minimalni pokušaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović nakon sastanka sa Plenkovićem u Mostaru.

On je istako da se dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH pokušao postići posljednje dvije godine te da se u tome nije uspjelo jer je želja Bošnjaka bila zdržati status kvo, u čemu su djelimično i uspjeli. “Ono što imamo danas, bar što ja znam kada je u pitanju potencijalna namjera da se nematnu određene odluke, odluke će ići u pravcu da osiguramo demokratsku proceduru i da se nakon izbora mogu primjeniti rezultati, kako bi se do kraja godine mogla iskoristiti prilika za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU”, rekao je Čović.

On je rekao da BiH trebaju mir i atmosfera, istovremeno pozivajući “kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju zadnjih deset godina”, odnosno da stvarno BiH treba da bude po mjeri svih naroda jer će ih svaki drugi put odvesti u politički sunovrat.

I sam Plenković istakao da je da je dijalog u BiH najbolji način da se dođe do prihvatljivih rješenja koji će zadržati i duh Dejtonskog sporazuma i Vašingtonskog sporazuma te da su “razotkrivajuće” reakcije stranaka, posebno iz bošnjačkog dijela.

“To po meni dosta govori. Mi samatramo da je, prema onome što znamo, smjer koji je naumio zauzeti dobar i koristan za BiH”, rekao je Plenković govoreći o namjeri Šmita da nametne Izborni zakon BiH.

On je rekao da Hrvati žele vratiti dobre odnose sa Bošnjacima na nivou Federacije BiH te da je samo povjerenje između Hrvata i Bošnjaka, među političkim strankama preduslov za sve ostalo.