Uoči sutrašnje sjednice Savjeta za implementaciju mira u BiH rasplamsala se živa diplomatska aktivnost o budućem statusu OHR-a. Razgovara se o smanjenju ovlašćenja, izmještanju i gašenju Kancelarije visokog predstavnika. Ako se pita Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, američki ambasador u BiH i bošnjačke stranke “Trojke”, status OHR-a i bonskih ovlašćenja su neupitni.

Iz Srpske poručuju da su Šmit i OHR davno trebali otići jer je njihov intervencionizam prepreka evropskom putu BiH.

Umjesto o zatvaranju, evropski i američki zvaničnici zagovaraju smanjenje ovlašćenja, čak ostanak OHR-a i visokog predstavnika i pored toga što je strani protektorat nespojiv sa evropskim integracijama. Priznao je to sarajevskim medijima Kristijan Šmit, najavivši svoj mandat u BiH i nakon penzije, u dubokoj starosti.

– Razgovarali smo o tome kako možemo iskobinovati evropsku integraciju BiH i prisutvo OHR-a. Јa ću reći da se meni ne bi dopalo da budem ovdje još nekih 30 godina – rekao je Šmit

Mnogima se ne bi dopalo da ostane još jedan dan, a kamoli 30 godina. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podsjeća da Šmita nisu izabrale strane potpisnice Dejtonskog sporazuma, članovi SIM niti je potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN. O tome je Srpska obavijestila sve releventne svjetske adrese.

– Godinama govorimo da je OHR remetilački faktor u BiH, da OHR ne postoji. Prema Aneksu 10 postoji visoki predstavnik koji ima svoju kancelariju međutim ta kancelarija je vremenom narasla na 700 službenika koja izmišlja probleme da opstane i ostane – naveo je Dodik.

Iz Srpske su jasni-Šmitu i OHR-u odavno je isteklo vrijeme.

– Čekam da se završi jedan postupak u Bundestagu koji smo pokrenuli protiv Šmita. Tako da ono što radimo, nije sve što pričamo. I što se vidi, nego na svaki mogući način smo obesmilili da kažem instituciju OHR-a i čovjeka koji bez imenovanja u SB UN se tretira kao neko ko imapravo da da koristi mehanizme koje su koristili oni koji su imali imenovanje u UN – rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

– Vidim da postoji raspoloženje u PIK-u da smanji mandat Šmitu. Nikakvo umanjenje njegovih nadležnosti ne dolazi u obzir, jednostavno karta za povratak kući ako zaista PIK i neki drugi misle dobro BiH – izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.

U izmišljanju i pravljenju problema u BiH, time i razloga za ostanak OHR-a najglasniji je američki ambasador. Sve njegove izjave o poštovanju suvereniteta BiH “padaju u vodu” kada zatraži upotrebu tzv. Bonskih ovlašćenja.

– Mi smatramo OHR, visokog predstavnika i Bonske ovlasti kao nešto što je komplementarno sa politikom EU u onome šta radi u BiH, ne vjerujemo da visoki predstavnik treba da suzdržava od korištenja tih ovlasti ako to treba – izjavio je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi.

Međutim Delegacija EU, ali i pojedine članice Unije smatraju da je opsežna međunarodna supervizija i korišćenje izvršnih ovlaštenja suprotna članstvu u EU. Navodno Francuzi zagovoraju zatvaranje ili bar smanjenje ovlaštenja OHR-a. U francuskoj Ambasadi u Sarajevu nisu komentarisali te navode.

– Јeste bilo zagovornika da se smanje ovlasti. Smanjenje ovlaštenja OHR siguran sam da svoju kreaciju ima u moskovskim kancelarijama. OHR služi za deblokadu procesa i to mora nastaviti da radi svaki put kada neko svjesno nešto blokira – naveo je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković.

– Bilo bi normalno da OHR ne postoji u BiH. Јa smatram da smo dovoljno zrela zemlja i da nam nije potreban međunarodni tutor bez obzira kako se zove – izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Sutra u Sarajevu zasijeda Savjet za implementaciju mira na kojem se očekuju razgovori o ispunjavanju uslova 5+2 za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, mada je odavno bilo vrijeme za gašenje i da se u udžbenicima istorije o OHR-u i visokom predstavniku govori kao simbolima kolonijalne uprave.