Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević poručio je danas radnicima Gradske toplane da to preduzeće neće ići u stečaj i da njihove plate nisu ugrožene.

“Dolazak svih je pokazao da je viši interes da se politika ostavi po strani i da Toplana nastavi da funkcioniše. Ono što mi kao čovjeku smeta je što se situacija ponovo dramatizuje, da se igra sa osjećanjem i strahom ljudi zarad političkih poena i da bi se pravio neki rijaliti”, izjavio je Đurđević u krugu Gradske toplane.

On je podsjetio da je jutros održan međustranački sastanak nakon kojeg je saopšteno da će u petak, 13. maja, biti održana vanredna sjednica Skupštine grada na kojoj odbornici treba da odluče o dodjeli novčane pomoći za Gradsku toplanu, a na kojem se gradonačelnik Ljubiša Petrović nije ni pojavio.

Đurđević je napomenuo da je i o današnjem sastanku u krugu Toplane informisan prvo iz medija, a da je poziv naknadno stigao, što, smatra, nije dobro, nego treba sjesti za sto i dogovarati se.

“Ovakav princip razgovora putem portala i saopštenja neće ništa dobro donijeti”, zaključio je Đurđević.

Direktor Gradske toplane Rade Hadži-Stević pojasnio je da je ovo preduzeće dobavljaču dužno 609.000 KM na ime zaključenog sudskog poravnanja, koji treba platiti do nedjelje, 15. maja, a u suprotnom će trebati plaćati i kamate.

“Sazvao sam ovaj sastanak da bi predstavnici grada licem u lice radnicima saopštili šta da očekuju i da li će njihova radna mjesta biti očuvana. Čuli smo da je sjednica zakazana za petak i, koliko sam shvatio predsjednika Skupštine grada, odluka o pomoći Toplani biće usvojena”, rekao je Hadži-Stević i ukazao da time neće biti riješeni svi problemi ovog preduzeća, budući da imaju i zastarjelu mrežu.

Predsjednik Sindikata u Gradskoj toplani Saša Stanišić očekuje da će gradski parlament u petak usvojiti odluku o pomoći ovom preduzeću.

“To nam je i predsjednik Skupštine grada rekao i ja mu vjerujem da će nam pomoći da se situacija riješi u našu korist. Mi trenutno imamo platu redovno, ali nailazi period u kojem nemamo naplatu, već egzistiramo od pomoći lokalne zajednice. Najviše bi nam značilo da se riješimo duga prema dobavljaču uglja i dobijemo subvencije za remont”, rekao je Stanišić i ukazao da je cijena uglja veća, a nije mijenjana cijena grijanja.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izrazio je nadu da će na predstojećoj vanrednoj sjednici Skupštine grada biti usvojena odluka o pomoći Gradskoj toplani i najavio da će u rebalansu budžeta planirati i dodatna sredstva za ovo preduzeće.

Izvor: ntvarena.com