Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je rekao da je usvajanje deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda istorijski važan događaj i odgovor onima koji su, kako je rekao, pokušali da razdvoje Srbe i da ih usmjere prema Sarajevu a ne prema Beogradu.

Dodao je da je cilj da se na viši nivo stave sva operativna pitanja te je izrazio očekivanje da će vlade Srpske i Srbije napraviti operativan plan njegovog sprovođenja.

Osvrnuo se na kritike da se ovim dokumentom ukida Dan RS 9. januar, pojasnivši da ovaj praznik ostaje, a da se Sretenje uvodi kao Dan državnosti RS, te da je to jasno u tekstu.

„Dan nastanka je osnova za Dan Republike. Oni koji napadaju ovaj dokument, pokušavali su da bace drugo svjetlo“, rekao je Dodik.

Dodao je da je ova deklaracija jedan od najmoćnijih dokumenata koji crpi svoju moć iz naroda.

Rekao je da će predložiti da se u tekst osim Srba unesu i drugi narodi koji su u strukturama vlasti, te da bi i to trebalo da bude dio teksta.

Dodao je da ovaj dokuemnt nije uperen ni protiv koga i da se poštuje ravnopravnost drugih naroda u Srpskoj i Srbiji i da se maksimalno ostvaruje u praksi.

Rekao je da se treba razgovarati i s drugima o njoj i da i njihova mišljenja zaslužuju pažnju.

Dodik je rekao da je najvažnije da se očuva mir i za srpski narod i za druge narode i dodao da deklaracija odbacuje bilo kakve sukobe.

Dodao je da za Srbiju važno pitanje Kosova i Metohije, ali i da je najvažnije nacionalno pitanje Srbije Republika Srpska jer u njoj živi najveći broj Srba van Srbije. Dodao je da je RS za Dejtonski sporazum, ali da je on izmijenjen na štetu Srba. Uprkos tome, rekao je da su Srbi zadovoljni stepenom autonomije koji su dobili Dejtonom, ali je ukazao i na pokušaje da se duhom Dejtona izmijeni njegov sadržaj.

Ipak, dodao je da nije siguran da je moguće vraćanje na izvoran Dejton, iako je to navedeno u deklaraciji. Ponovio je da Kristijan Šmit nema legitimitet kao visoki predstavnik, i da su Srbi uspjeli da internacionalizuju ovo pitanje, kao i pitanje usvajanja rezolucije o Srebrenici.

„Srbija je pokazala sposobnost, pogotovo njen predsjednik da internacionalnituje to pitanje. Bez njegovog angažmana brojevi oko glasanja bi sigurno bili drugačiji“, rekao je Dodik.

Govoreći o Srebrenici, rekao je da je RS puna pijeteta prema bošnjačkim žrtvama, ali da nema pijeteta za srpske žrtve.

Pozvao je Srbe da ne prave probleme kada bude obilježavanje Srebrenice i da se taj dan ne skrnavi, ali da je to dan koji isključivo obilježavaju Bošnjaci.

Rekao je da je cilj sankcija da RS prihvati podaništvo i da ostane u BiH onako kako oni žele. Dodao je da dokument pokazuje da RS poštuje Dejtonski soprazum, ali i da namjerava da uz podršku prijatelja radi na vraćanju originalnih dejtonskih nadležnosti.

Ponovio je da je BiH protektorat i kolonija o kojoj odlučuju na operativnom nivou stranci koji, kako je rekao, generišu stavove političkih Bošnjaka.

„Često me pitaju šta je plan RS. Pročitajte, i vidjećete šta je plan“, rekao je Dodik.