Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu BiH za informaciju o tome šta je “preduzelo u pogledu pravne zaštite imovine BiH i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH”, Dodik je rekao da BiH ne treba da ima ni pravobranilaštvo, koje je nametnuto, kao i da nema imovinu i da mogu da rade šta hoće.

– Republika Srpska raspolagala je tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju javnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama – naveo je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

– A onda su muslimani upornim svojim radom došli do toga da je Ustavni sud 2011. uveo kod njih u proceduru neku priču o imovini – rekao je Dodik.

On je naglasio da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mjere.

– Zato je BiH nakaradna, zato je BiH neuspješna i zato BiH ne može uspjeti – kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je napravljen da isključivo štiti Ustav BiH i ništa više, a ne da ga tumači do mjere da uvodi neka nova ustavna rješenja.

Dodik je rekao da oni nisu za to zaduženi i da je za to zadužen konsenzus strana u BiH, a strane su Republika Srpska i Federacija.

– Strani faktor je ovdje izbjegao tu priču o stranama, kako to piše u Dejtonu, i pokušava uvući Parlamentarnu skupštinu kao jedino mjesto odlučivanja. Naravno, to nije tako, ali ni to im ne može proći. Nikada neće doći na dnevni red pitanje zakona o imovini BiH. Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći – rekao je Dodik.

Bećirović je zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je preduzelo “u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito regulisanje državne imovine” Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pristup Srpske da međunarodna zajednica poštuje i sprovodi slovo Dejtonskog sporazuma, inače će Republika otići iz BiH.

Dodik je istakao da je Srpska formirana da bude nezavisna zemlja i da je funkcionisala kao takva i pregovaračka strana od 1992. do 1995. godine.

– A 1995. prihvatili smo da uđemo u Dejtonski sporazum koji je uspostavio, ne samo mir, već novu političku strukturu. U Dejtonu se kaže BiH nastavlja da funkcioniše sa unutrašnjom organizacijom prema Ustavu koji je donesen u skladu sa Dejtonom – rekao je Dodik novinarima komentarišući najnoviji poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića međunarodnoj zajednici da se ona više pozabavi Dodikom, nego Bošnjacima.

On je rekao da političko Sarajevo sve to ne poštuje, želi da razgradi Dejton i da se silom međunarodnog faktora i SAD dođe do rješenja koje njemu odgovara.