Izvršni komitet SNSD-a utvrdio je da zajednički prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine uputi svim strankama i vlasti i opozicije, te da nakon toga zajednički bude poslat u NSRS, kazao je Milorad Dodik, lider ove partije.

“Danas je usvojena inicijativa za donošenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine čiji će prijedlog biti upućen svim partijama koji učestuju u vlasti, ali i opozicionim strankama. Vjerujemo da će sve partije, i vladajuće i opozicione razmotriti Prijedlog ovog zakona, uputiti sugestije i prijedloge da se dalje zajedno dogovaramo o konačnom rješenju”, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci rekao da se taj zakon bazira na onome što Srbija već ima, sa specifičnostima vezanim za Republiku Srpsku.

“Intencija je da se zakonski reguliše ova oblast i interes nam je da postignemo što širi konsenzus prije rasprave u Narodnoj skupštini. Vjerujemo da će partije razmotriti dokument i nama dostaviti svoje mišljenje o tome. Bilo bi dobro da u tome učestvuju i opozicione politička partije, čime bi stvarili drugačiju amtosferu opšte podrške za donošenje ovog zakona”, rekao je Dodik.

Naglasio da je SNSD spreman da na bazi ovog prijedloga razgovara i o rješenjima u samom zakonu, te da prihvati i one prijedloge koji odgovoraju samom cilju tog zakona.

Naglasio je da su na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a razgovarali o ukupnoj političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

Istakao je da je u složena situacija u BiH i da nesposobnost Federacije BiH formira vladu govori dovoljno o ambijentu.

Dodik je na konferenciji nakon sjednice potvrdio pisanje “Nezavisnih” da će Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS-a i Osnovnog suda u Banjaluci biti njegov pravni savjetnik.

“Koliko znam, sinoć je napisano rješenje. On će se baviti pitanjima vezanim za pravosuđe BiH. Vjerujem da je iz spekulativnih razloga izbačen iz VSTS. Kao moj savjenik imaće mogućnost da se na neki način, bar informativno, uključi i mene obavještava o tim temama. VSTS je ostao bez pozicija za Srbe. Priprema se neka nakaradna postavka u pravosuđu”, rekao je Dodik.

Sjednici su prisustvovali i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Igor Radojičić, te generalni sekretar stranke Luka Petrović.

Sjednici, između ostalog, prisustvovali i članovi Izvršnog komiteta SNSD-a Nada Tešanović, Denis Šulić, Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija i drugi.