Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je odluka Gasproma da obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj “prekretnica u trenutnoj krizi”.

Ona je na vanrednom sastanku ministara energetike EU u Briselu ocijenila da je to neopravdano kršenje postojećih ugovora i upozorenje da bi bilo koja država članica mogla da bude sljedeća.

Poručila je da, iako ne postoji neposredna prijetnja evropskim snabdijevanjima gasom, neizvjesnost situacije znači da bi zemlje članice EU trebalo da unaprijede nacionalne planove za vanredne situacije, izgrade dovoljno zaliha gasa prije zime i nastavi rad na diverzifikaciji snabdijevanja preko energetske platforme EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Podsjetila da je prvi sastanak Platforme održan 7. aprila, a da su prvi regionalni sastanci održani 12. i 13. aprila, kao i da su prošle nedjelje Komisija i Bugarska dogovorile da uspostave prvu regionalnu radnu grupu koja će se baviti pitanjima bezbjednosti snabdijevanja nakon što je Gasprom prekršio ugovor o snabdijevanju.

“Prvi sastanak na visokom nivou radne grupe biće održan već ovog četvrtka u Sofiji, gdje smo pozvali i naše partnere sa zapadnog Balkana”, poručila je ona.

Naglasila je da će energetska platforma EU biti otvorena za istočne pridružene partnere EU i zapadni Balkan, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Rekla je da je Komisija dala smjernice državama članicama EU po pitanju plaćanja u rubljama.

“Jasno smo stavili do znanja da je riječ o jednostranoj promjeni ugovora, neopravdanoj komercijalnim razlozima, i da je prema privrednom zakonu potpuno legitimno da je odbijemo. Objasnili smo da plaćanja u rubljama dovode do jasnog kršenja sankcija, jer obezbjeđuju sredstva za rad Centralne banke”, poručila je Simson.

Dodala je da mnoge evropske energetske kompanije treba da izvrše sljedeću isplatu Gaspromu sredinom maja, kao i da pokušavaju da bolje razumiju šta treba da urade.

“Države članice i kompanije ne bi trebalo da imaju iluzije da se po ovom pitanju mogu osloniti na dobru vjeru Gasproma i ruskog režima”, rekla je evropska komesarka za energetiku.

Istakla je da je na današnjem sastanku ukazano na važnost jedinstva i koherentnosti odgovora zemalja EU.

Takođe je poručila da je obećala ministrima da će službe, zajedno s pravnim službama i Komisije i Savjeta, pripremiti detaljnije uputstvo šta kompanije mogu, a šta ne mogu da rade u okviru sankcija.

“U ovoj fazi ne postoji neposredan rizik za sigurnost snabdijevanja Evrope. Za sada se nastavljaju isporuke za Poljsku i Bugarsku alternativnim rutama iz Grčke i Njemačke”, poručila je ona.