BIHAĆ – Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson danas se tokom posjete Bihaću upoznala s trogodišnjom borbom građana USK s migrantskom krizom i očekivanjima ovdašnjih vlasti kada je u pitanju njeno rješavanje.

Ona i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Zatler boravili su danas u Bihaću, gdje su razgovarali s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i policijskim komesarom USK Mujom Koričićem, nakon čega su posjetili privremeni kamp Lipa.

Glavna tema razgovora bila je migrantska kriza, s kojom se već nekoliko godina suočava ovaj kanton, te modaliteti kako osigurati bolje uslove za boravak migranata i tako poboljšati humanitarnu i zdravstvenu situaciju.

Na sastanku je istaknuto kako su uslovi u kampu Lipa nepovoljni, s obzirom na to da migranti tokom zimskog perioda borave u šatorima, te da je neophodno ubrzati aktivnosti na izgradnji kontejnerskog naselja u Lipi, što će pomoći i Evropska unija.

Planirano je da ti radovi počnu u skorom periodu te da se tako stvore uslovi za smještaj oko 1.500 korisnika u okviru pomenutog kampa.

Cikotić je istakao kako državne vlasti ulažu velike napore da migrantsku krizu stave pod nadzor te dodao kako će u tim nastojanjima biti neophodna podrška i saradnja međunarodne zajednice, s obzirom na ograničenost domaćih resursa.

Premijer USK Mustafa Ružnić istakao je kako je stav predstavnika ovoga kantona da maksimalna kvota za prihvat migranata treba da bude 2.500 osoba, a ovom prilikom zatraženo je raspuštanje kampa “Miral” u Velikoj Kladuši te izmještanje migranata koji borave tamo u druge centre u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je kako građani Bihaća već godinama trpe najveći teret migrantske krize na ovim prostorima.

“Svjedoci smo čestih posjeta evropskih zastupnika i predstavnika zemalja članica Evropske unije. Sve njih upoznajemo sa stanjem za koje mi građani Bihaća nismo krivi i tri godine trpimo veliku štetu uz konstantnu prijetnju sigurnosti domicilnog stanovništva”, istakao je Fazlić.