Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku potvrdio planove o novim restriktivnim mjerama protiv Moskve, vojne pomoći Ukrajini kao odgovor na rusku mobilizaciju.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borel, u četvrtak je najavio da će blok pripremiti nove sankcije protiv Moskve i povećati svoju vojnu podršku Ukrajini kao odgovor na djelimičnu mobilizaciju u Rusiji.

“Nastavićemo i povećati našu vojnu podršku, snabdijevajući Ukrajinu oružjem i proučavaćemo kako usvojiti nove restriktivne mjere protiv Rusije”, rekao je Borel novinarima nakon vanrednog sastanka najviših diplomata EU-a na marginama Opšte skupštine UN-a u Njujorku.

Borel je sazvao ponovno okupljanje nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio djelimičnu mobilizaciju u srijedu, a vlasti koje podržava Rusija odlučile su dan ranije održati referendume u četiri ukrajinske regije za pripajanje Rusiji.

Nazvao je Putinovu strategiju mobilizacije “300.000 vojnika i ovo spominjanje nuklearnog oružja” “neodgovornim i ciničnim pokušajem potkopavanja” međunarodnog mira i sigurnosti “u neviđenim razmjerima”.

Borel je dodao da nedavni potez Rusije neće promijeniti odlučnost EU-a “da stoji uz Ukrajinu i našu sveobuhvatnu podršku sposobnosti Ukrajine da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet koliko god je potrebno”.

Potvrdio je da će EU nastaviti finansirati isporuku oružja Ukrajini kroz “European Peace Facility” akciju.