EU odbija pozive britanske Vlade da isporuči vakcine Astrazeneke protiv kovid-19 proizvedene u fabrici u Holandiji, izjavio je zvaničnik EU.
“Britanci insistiraju na tome da fabrika Halik u Holandiji mora da im isporuči tamo proizvedenu lekovitu supstancu. To ne funkcioniše”, rekao je sinoć zvaničnik za Rojters.

Fabrika Halik iz Lajdena navedena je kao dobavljač vakcina u oba ugovora koje je Astrazeneka potpisala sa Velikom Britanijom i sa Evropskom unijom.

Bivša članica EU, Britanija, do sada je vakcinisala mnogo više ljudi nego zemlje EU proporcionalno stanovništvu.

“„Ono što se proizvede u Haliku mora ići u EU”, dodao je zvaničnik.

S druge strane, Britanija je insistirala na tome da se ugovori moraju poštovati.

„Evropska komisija će znati da je ostatak sveta posmatra to kako se ona ponaša po tom pitanju, i ako se prekrše ugovori i obaveze, to je vrlo štetna stvar za trgovinski blok koji se ponosi svojim zakonima”, rekao je ranije britanski ministar odbrane Ben Volas za Skaj njuz, odgovarajući na pitanje o pretnji. predsednice EK Ursule fon der Lajen da će blokirati izvoz u Britaniju.

Zvaničnik EU rekao je da EU ne krši nijedan ugovor.

Evropska unija zapretila je u sredu da će blokirati izvoz vakcina protiv kovida 19 u Britaniju kako bi zaštitila oskudne doze za svoje gradjane, a Fon der Lajen je rekla da se epidemiološka situacija pogoršava.

Astrazeneka je saopštila zvaničnicima EU da Velika Britanija u svom ugovoru o snabdevanju koristi klauzulu koja sprečava izvoz svojih vakcina dok britansko tržište ne bude u potpunosti pokriveno, rekli su zvaničnici EU.