Na čelu brojnih i vrlo važnih funkcija u BiH su direktori kojima je istekao mandat. Međutim, to ih ne spriječava da i dalje obavljaju poslove koje više ne bi trebalo da rade, a za šta primaju vrlo visoke plate. U ovome prednjače kadrovi SDS-a i direktori bliski ovoj opozicionoj stranci.

Na čelu Službe za poslove sa strancima BiH je od 2015. godine Slobodan Ujić, mandat mu je istekao, ali funkciju i dalje obavlja. Još u novembru 2021. mandat je istekao i PDP-ovom Ljubinku Mitroviću koji je ombudsman za ljudska prava BiH, ali ga to puno ne ometa u poslu koji je odavno trebao napustiti.

Slična situacija je i sa SDS-ovim direktorom Instituta za standardizaciju BiH Aleksandrom Cincarom. Dobro ugrijane fotelje im odgovaraju, ali usijani telefoni očigledno ne, jer na naše mejlove i pozive nismo dobili odgovor. Ovo je postala česta praksa, koja mora prestati, jer dovodi do pravnih problema, objašnjavaju pravnici.

„Kod nas je postalo pravilo da direktori budu u svojstvu vršioca dužnosti više nego što je dopušteno i što je propisano zakonskim propisima. To može da ostavi određene pravne posljedice u smislu pravne valjanosti njihovih odluka. Znači, svaka ta odluka bi eventualno mogla da bude predmet preispitivanja pred nadležnim pravosudnim institucijama“, objašnjava pravnik Željko Bubić.

Iako mu je krajem marta istekao mandat, fotelju još uvijek nije napustio ni Aleksandar Zolak, prvi čovjek Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. SDS-ovi kadrovi Mlađen Mandić koji je još uvijek pravobranilac BiH i Trifko Buha, zamjenik direktora OBA-e, i dalje su na svojim dugogodišnjim pozicijama. Da predstavnici SDA u Savjetu ministara dozvoljavaju smjenu onih čiji su mandati istekli, problema ne bi bilo, kaže poslanik Sanja Vulić.

„Predstavnici SDA u Savjetu ministara ne dozvoljavaju smjenu kadrova iz reda SDS-a i PDP-a, iako su im mandati uveliko istekli, zato što su im to vjerni saveznici u jačanju zajedničkih institucija. Svi njihovi potezi samo jasno pokazuju kakva je neraskidiva veza između SDA, PDP-a i SDS-a, zapravo da su oni jedna neraskidiva koalicija i da su im oni zapravo najveći pomagači u ostvarenju cilja, a to je unitarna BiH“, smatra Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.Nakon isteka mandata svaki imenovani funkcioner je u tehničkom mandatu i prelazi na teren vršioca dužnosti. Nije rijetkost da dođe do tužbe, a da se u zahtjevu traži poništenje nekog akta koje je donijelo lice koje je u tehničkom mandatu.