Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da smatra da je rezolucija o Srebrenici, usvojena u crnogorskom parlamentu, kako navodi, “zaista bila nepotrebna”, jer produbljuje podjele i sukobe u društvu, a nema je ni BiH.

“Crna Gora je već imala usvojenu deklaraciju evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici”, napisao je Krivokapić na svom Twitter nalogu.

Krivokapić poručuje da se Crna Gora borila i izborila za demokratiju i slobodu.

“Izvršna vlast je potpuno odvojena od zakonodavne vlasti i svako u parlamentu ima jednako pravo da glasa po slobodnoj volji. Odluka je bila na Skupštini i ja kao predsednik vlade nisam ni inicirao ni podržao donošenje ove rezolucije”, naveo je premijer.

Kada su, kaže, u pitanju događaji u Jasenovcu, Srebrenici, Veliki, Bratuncu i bilo gdje drugo gdje “imamo nevino stradale, ja sam više puta govorio da ne možemo politizovati žrtve i koristiti ih za sakupljanje jeftinih politickih poena”.

“Ja iskazujem jednako poštovanje prema svim žrtvama. Iza zločina stoje pojedinci, nikada narodi i ni jedan narod ne može biti genocidan, zbog postupanja pojedinaca iz tog naroda”, naveo je Krivokapić i dodao:

“Oprastamo, suze naših bližnjih ne zaboravljamo, ali se moramo okrenuti budućnosti. Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo uticati na sadašnjost i bolju budućnost naše djece”.