Neophodno je pooštriti mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove, kako na primarnom nivou, gdje se bilježi nagli rast broja pregledanih pacijenata, tako i priliv pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u bolnice, zaključeno je nakon razgovora članova Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u RS.

Kako je navelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, potrebno je spriječiti da se ugrozi proces vakcinacije protiv kovida 19 u RS.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković prenio je stav stručne zajednice po kojem bi za zaustavljanje zabrinjavajućeg trenda rasta novooboljelih i hispitalizovanih bilo neophodno pooštriti određene mjere u zajednici, povećati stepen svijesti i odgovornosti pojedinca o nužnosti primjene ličnih zaštitnih mjera i disciplinu u poštovanju svih preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

S tim u vezi, medicinski radnici upozoravaju da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da u takvim okolnostima zaštita života i zdravlja građana mora da bude prioritet.

Članovi Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed virusa korona 2019-nCoV, predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove razgovarali su danas o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, s ciljem razmatranja efekata uvođenja restriktivnijih mjera za zaštitu zdravlja stanovništva, a u skladu sa preporukama struke. U Republici Srpskoj konstatovan je nagli porast broja oboljelih od kovida 19.

Kriznom štabu su prisustvovali Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, Anton Kasipović ministar pravde, Natalija Trivić ministar prosvjete i kulture, Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta, Senka Jujić ministar uprave i lokalne samouprave i Zlatan Klokić ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Ministri su iz domena svoje resorne nadležnosti razgovarali o restriktivnijim rješenjima u ovom trenutku, posebno za djelatnosti i ustanove koje su prepoznate kao mjesta povećanog rizika od prenosa virusa.

Građanima Republike Srpske su još jednom uputili apel da se pridržavaju ličnih zaštitnih mjera i poštuju preporuke Instituta, kako se prije svega lično ne bi izlagali opasnosti od zaraze.