Francuski predsjednik Emanuel Makron navodno razgovara sa svojim saradnicima o mogućnosti da podnese ostavku dok raspisuje izbore za Nacionalnu skupštinu, prenosi radio stanica “Evropa 1”.

“Ostavka predsejdnika nije tabu. Da, treba razmotriti sve opcije. On je spreman da žrtvuje kraj svog predsjedničkog mandata”, citiraju mediji izvor iz predsjednikovog okruženja.

Napominje se da je Makron posljednjih nedjelja razgovarao o ovom scenariju sa osobama iz svog okruženja. Nije poželjno, ali bi moglo da posluži kao “dramatizacija” pred predstojeće izbore.

U tekstu se tvrdi da bi Makron takođe mogao da pristane da zajedno vlada sa desničarskom partijom Nacionalni skup ako pobjede na parlamentarnim izborima, kako bi ih “pustio da srećno propadnu” do sljedećih predsjedničkih izbora 2027. godine.

Podsjetimo, nakon što su u nedjelju objavljeni preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament u Francuskoj, prema kojima je desničarska partija Nacionalni skup više nego duplo ispred koalicije pristalica Makrona, francuski lider je najavio raspuštanje Narodne skupštine i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga – 30. juna i 7. jula, prenosi “b92”.