U prostorijama Transparensi internešnala BiH u Krfskoj ulici u banjalučkom naselju Obilićevo huligani su večeras napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije “Bh. povorka ponosa”.
“Tu se održavao interni sastanak ljudi, oni su nekako saznali i opkolili prostorije”, rekla je Ivana Korajlić iz TI BiH.

Troje ljudi je, prema još nezvaničnim informacijama, povrijeđeno i prebačeni su u Službu hitne pomoći.

Novinarka Vanja Stokić koja je bila prisutna i koja je lakše povrijeđena napisala je na Facebook profilu kako se policija u trenutku napada sklonila dopustivši nasilje.

“Policija je dozvolila da huligani tuku večeras ljude na Mejdanu. Bili su tu i samo su se sklonili”, navela je Stokićeva.

Pod velikom policijskom pratnjom svi učesnici koji nisu zadobili povrede prebačeni su u Policijsku upravu Banjaluka.

Napadači su imali kapuljače, maske, nisu imali obilježja, ali aktivisti smatraju da su to bili navijači, javila je reporterka Buke koja je informacije poslala iz PU Banjaluka.

Banjalučkoj policiji večeras je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u prostorijama jedne nevladine organizacije, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Banjaluka.

Narušavanje javnog reda i mira Policijskoj upravi Banjaluka je prijavljeno u 18.45 časova.

“Policijski službenici su na licu mjesta i preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, rečeno je u Policijskoj upravi.

U policiji kažu da je rad po prijavi u toku, te da će se o događaju oglasiti saopštenjem za javnost.

Kako je članica Organizacionog odbora “BH Povorke ponosa”, Melani Isović rekla za “N1”, grupa mladića, pretpostavlja huligana i navijača, fizički je nasrnula na grupu aktivista u blizini prostorija “Transparency Internationala BiH”.

Podsjetimo policija je jutros zabranila ranije najavljeni skup “BH Povorke ponosa” koja je planirala projekciju filma “Pride”, diskusiju o pravima i slobodama i žurku u prostoru DKC Incel. Ovaj skup je zabranjen uz obrazloženje da su aktivisti nakon niza prijetnji ugroženi te da im se ne može garantovati bezbjednost.