Nakon što su zastupnici najveće mađarske stranke Fides napustili koalicionu grupu Evropski narodni savez (EPP) u Evropskom parlamentu, mađarski premijer Viktor Orban

najavio je formiranje nove parlamentarne grupe, prenosi Reuters.Ovu informaciju, Orban je potvrdio u razgovoru za mađarski državni radio te je naglasio kako će najveća mađarska stranka pregovore o novoj parlamentarnoj grupi voditi sa konzervativnim strankama iz Italije ali i Poljske.

Prema informacijama koje je sa medijima podijelio Orban, prva stranka sa kojom će Fides voditi pregovore o novom klubu zastupnika u Evropskom parlamentu jeste italijanska Sjeverna liga, populistička i desničarska partija Mattea Salvinija.

Osim Salvinijeve stranke, Orban je naglasio kako će se pregovori o stvaranju novog konzervativnog bloka u Evropskom parlamentu voditi i sa zastupnicima konzervativne italijanske partije Braća Italije (FdI) kojom predsjedava Giorgia Meloni.

Pored stranaka iz Italije, Orban je u razgovoru sa medijima najavio da su nakon izlaska Fidesa iz EPP-a čelnici stranke započeli razgovore i sa nekoliko poljskih stranaka koje bi mogle činiti novu političku grupaciju u Evropskom parlamentu.

Iako Orban nije naglasio sa kojom poljskom strankom se konkretno vode pregovori, mediji pretpostavljaju kako je riječ o vodećoj konzervativnoj partiji Pravo i Pravda.

Također, naglasio je kako za cilj ima formirati evropski savez koji će činiti Fides i ideološki slične partije čija je osnovna ideja zaštita tradicionalnih porodičnih vrijednosti kao i

Podsjetimo, mađarski zastupnici unutar Evropskog parlamenta napustili su u srijedu Evropsku narodnu partiju. U pismu koje je Viktor Orban poslao predsjedniku EPP-a Manfredu Weberu, mađarski premijer je naglasio kako je nezadovoljan statusom koji zastupnici Fidesa imaju unutar pokreta.

“Dok je stotinje hiljada stanovnika Evrope hospitalizvano zbog koronavirusa i dok se doktori bore za živote građana, poražavajuće je da je EPP paralizovana unutašnjim administrativnim problemima te pokušava ušutkati naše zastupnike”, napisao je Orban.