Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel razgovarali su u Ohridu u najnovijim idejama za stvaranje “Evropske geopolitičke zajednice”.
Kako je saopštio kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski je istakao da je dobrodošla svaka ideja koja će obezbijediti dublju operativnu saradnju u rješavanju zajedničkih izazova i interesa, kao što su stabilnost i bezbjednost evropskog kontinenta i koja neće zamijeniti politiku proširenja Unije zemljama Zapadnog Balkana.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je popodne doputovao u Ohrid u posjetu Sjevernoj Makedoniji u okviru regionalne turneje po Zapadnom Balkanu.

Dva predsjednika su, kako se navodi, „uoči junskog Samita EU, kojem prethodi sastanak rukovodstva Evropske unije i Zapadnog Balkana, razgovarali o evropskom dosijeu Sjeverne Makedonije, izazovima i mogućim modalitetima za njihovo prevazilaženje“.

Pendarovski i Mišel su se, dodaje se, osvrnuli i na vojnu agresiju Rusije u Ukrajini, moguće prijetnje bezbjednosti u regionu i šire, kao i na rješavanje ekonomskih izazova, suočeni sa efektima zdravstvene i energetske krize.

U okviru posjete predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel biće gost na drugom Prespanskom forumu za dijalog, koji počinje sutra, na kojem će zajedno sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim otvoriti prvu sesiju.

Najavljeno je da će Pendarovski i Šarl Mišel sutra imati i “tet-a-tet” sastanak u predsjedničkoj vili “Biljana” u Ohridu, nakon kojeg će održati zajedničku konferenciju za nivinare.