Predsednik Pokreta za promene i član Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je danas da će se formirati manjinska vlada Crne Gore.

Kako je rekao, taj rezultat je epilog jednog opasnog političkog eksperimenta.

“Trebalo je i treba trgnuti državu Crnu Goru i zarobljene institucije iz smrtonosnog zagrljaja mafije i sprovesti one reforme koje bi dovele pre svega do moralne političke institucionalne ekonomske obnove Crne Gore”, smatra Medojević, navodeći da je, nažalost, sve jedan element demokratizacije i demontaža države režima Mila Đukanovića.

Sa druge strane, prema rečima lidera PzP-a, ono što je Demokratski front okupilo u jednu složenu političku organizaciju jeste to što je vreme da se u Crnoj Gori otpočne široko društveni dijalog o temeljnim vrednostima na kojima treba graditi buduću Crnu Goru.

“Moramo da učinimo jedan istorijski zadatak u Crnoj Gori, a to je pomirenje unutar pravoslavnog korpusa, tačnije crnogorsko-srpsko pomirenje, kako bismo došli do kreiranja nekog modusa gde bi se ispoštovali svi kolektivni identiteti, što u Crnoj Gori do sad nije urađeno, već je praktično Đukanović od 1998. godine pokušavao da državu i vlast u Crnoj Gori kreira na antisrpskim i antipravoslavnim osnovama”, ističe Medojević.

Smatra da je Đukanovića do pada na izborima dovelo ukidanje Srpske crkve, što je ljudima predstavljalo udar na dom.

Dodaje da je glavni cilj Demokratskog fronta bilo pomirenje unutar pravoslavnog korpusa.

“Taj zadatak nije urađen. Demokratski front je eliminisan iz Vlade, a na osnovu uticaja moći. Nažalost, uticali su i delovi Crkve koji su napravili jednu vrstu koalicije sa centrom privatnog kapitala, oni koji stoje iza političke organizacije URA, koja nije nikakva stranka, već političko krilo privatnog kapitala”, kazao je on.

Medojević navodi da ciljevi nisu ispunjeni, pa dolazi do rušenja vlade.

“Došli smo u još opasniji eksperiment gde je grupa nacionalnih stranaka sklopila čuveni memorandum i praktično sklopila dogovor o rušenju ove vlade koja inače nikad nije morala biti ni osnovana. I opet se formira jedan politički inženjering gde se želi napraviti nova Vlada, ali koalicijama koje su izrazito antisrpske”, naglašava.