U 87. godini preminuo je legendarni NBA košarkaš Elgin Baylor, jedan od prvih “polivalentnih” igrača u historiji košarke i čovjek koji je čitavu svoju karijeru proveo u ekipi Los Angeles Lakersa.

Ovu informaciju potvrdili su njegova supruga i kćerka, a navodi se da je velikan NBA lige preminuo prirodnom smrću. Baylor je legendarni košarkaš Los Angeles Lakersa i čitavu karijeru proveo je upravo u ovoj franšizi, za koju je nastupao od 1958. do 1971. godine, a za to vrijeme uspio se izboriti za čak 11 nastupa na All-Star utakmici i 10 puta je bio član idealne ekipe NBA lige.Upravo njega smatraju jednim od prvih “kompletnih” igrača u svijetu košarke. Bio je izrazito dobar šuter, dominantan u skoku i odličan asistent, a tokom karijere je igrao čak osam NBA finala i, vjerovali ili ne, nikada nije osvojio šampionski prsten jer je ispred sebe imao tada nezaustavljivi Boston.

Baylor je član košarkaške Kuće slavnih i smatra se jednim od najboljih igrača u historiji koji nije usvojio NBA naslov, a na draftu 1958. godine je bio prvi izbor.

Još uvijek drži rekord po broju postignutih koševa na jednoj utakmici NBA finala kada je Bostonu ubacio 61 poen u duelu finalne serije 1962. godine.Nakon igračke karijere Baylor je radio kao generalni menadžer Los Angeles Clippersa i na toj poziciji je proveo ukupno 22 godine.