Daleko od očiju javnosti i medija, u MUP Republike Srpske već duže vrijeme traje pravi rat na relaciji ministar Dragan Lukač – direktor policije Siniša Kostrešević, u kojem su strane već zauzeli i najviši funkcioneri Republike Srpske.


Daleko od očiju javnosti i medija, u MUP Republike Srpske već duže vrijeme traje pravi rat na relaciji ministar Dragan Lukač – direktor policije Siniša Kostrešević, u kojem su strane već zauzeli i najviši funkcioneri Republike Srpske.

Da nešto debelo ne štima u policiji Republike Srpske, javnost je imala priliku da se uvjeri i prilikom protesta ugostitelja u Banjaluci pred Palatom predsjednika, gdje je jedna struktura naredila izlazak specijalne policije pred demonstrante, da bi samo desetak minuta kasnije druga struktura naredila povlačenje „specijalaca“, a iza svega se nazire upravo sukob na relaciji ministar – direktor koji tinja već duže vrijeme.

Kostrešević je na mjesto direktora policije uspio doći tek pošto je poništen konkurs za koji nije ispunjavao uslove, pa je raspisan novi konkurs, a sa druge strane Lukač ima i profesionalno i političko iskustvo koje ga čini teškim protivnikom za golobradog Kostreševića.

Aktuelnom ministru Lukaču šef SNSD-a Milorad Dodik zamjera bliskost sa Željkom Cvijanović i plaši ga se zbog uticaja na veterane policije i vojske, a ne treba zaboraviti ni Lukačeve zasluge za dovođenje SNSD-a na vlast.

Sa druge strane Kostrešević kao direktor policije radi „na daljinski“ koji u rukama drži Igor Dodik i služi kao alatka u obračunima prvenstveno sa ljudima iz SNSD, ali i sa brojnim privrednicima. Kostreševićev „model djelovanja“ nije mogao proći nezapaženo od strane profesionalaca u MUP-u i tužilaštvu, a Lukaču se i otvoreno zamjerio nakon što je uz saglasnost Dodika mlađeg poništio kadrovska rješenja koja je predložio Lukač.

Kostreševića i njemu bliske osobe već oprativno obrađuje OBA i to zbog pripadnosti grupi koja ga povezuje sa Slavišom Kokezom, a vrlo brzo bi se moglo desiti da će morati objasniti kako je napravio kuću, ko mu je poklonio novog pasata, stan u Budvi i skrivene akcije u vlasništvu u firmi „Alfa sekjuriti“.

Nedavno je održan sastanak veterana MUP RS, na kojem je zaključeno da će veterani tražiti sastanak kod Dodika ili mu uputiti pismo o situaciji u MUP-u, ali im to Lukač nije dozvolio nego im je rekao da se strpe.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji i mogućnost da se Lukač sam povuče sa pozicije ministra ukoliko Kostrešević ne bude smijenjen zbog veza sa Veljkom Bjelivukom i Kokezom, ali isto tako postoji mogućnost i da sa veteranima krene u obračun sa pojedincima oko samog Dodika pa i sa Dodikom lično ukoliko se nastavi sa „čuvanjem leđa“ Kostreševiću.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović već je isplanirala da će novi mandatar Vlade biti upravo minisar Lukač, a Dodik je Kostreševiću obećao da u novoj Vladi neće biti Lukača i da se strpi do aprila, kada bi trebalo da uslijedi rekonstrukcija Vlade i to ako Dodik uspije zadužiti građane za još milijardu maraka.

Lukaču je sugerisano iz OSA-e, ali i vojne obavještajne službe Srbije da mu je novi direktor policije povezan sa ljudima oko Kokeze i sa jednim od opasnih kriminalaca koji je skoro isporučen BiH. Posebna pažnja skrenuta je na učestale dolaske Dejana Ilića zvanog Tigar u službene prostorije MUP-a, odnosno u kabinet direktora policije i to nakon što su radnici na prijavnici prvo pomislili da je Ilić novi savjetnik Kostreševića, jer dolazi često i pri tom parkira na službeni parking.

Kostrešević je čest gost na porodičnim druženjima kod Dejana Ilića i Siniše Mijatovića u Zvorniku, koji su „na papiru“ vlasnici kompanije Prointer i koji su preko Kokeze svojevremeno pomirili Dodika i Vučića.

Kokeza je bio vlasnik brze pošte AKS Ekspres kurir, a u Srpskoj su tu istu firmu osnovali Dejan Ilić i Siniša Mijatović, da bi nakon nekog vremena tu firmu prodali Aci Stanišiću sa Pala, a upućeni znaju šta se prevozi tom brzom poštom. Pomenuti su negirali sve poslovne konekcije, ali veze su više nego očigledne, a to dobro zna prije svih ministar Lukač, tako da će naredni period biti vrlo zanimljiv što se tiče dešavanja u policiji Republike Srpske.