Evropska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak je počela postupnu ocjenu ruske vakcine Sputnjik V, što je veliki korak prema odobrenju cjepiva.

S obzirom na nedostatak dosad odobrenih vakcina, već neko vrijeme ozbiljno se razgovara o ruskoj i kako riješiti problem odobrenja. Naime, u Europi nije bilo odobreno, a dio zemalja, uprkos tome, odlučio je nabaviti tu vakcinu mimo EMA-e. Vakcina je na taj način prvo nabavila Mađarska, a tokom prošlog vikenda vojnim je avionom u Slovačku stiglo 200 hiljada doza, što je dovelo do problema u vladajućoj koaliciji.

Susjedna Hrvatska već mjesec dana pregovara s Rusima te je zatražena dokumentacija. Namjera je bila, kako je doznao prije Jutarnji list, da se naruči i uveze najmanje milion doza, koje bi čekale odobrenje EMA-e, a ako ne stigne dovoljno brzo, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na osnovu dokumentacije samostalno bi dala zeleno svjetlo za upotrebu. S obzirom na nove okolnosti, početak registracije vakcine u EU, logično je da će i druge evropske zemlje kontaktirati Ruse.

Kiril Dmitriev, glavni izvršni direktor državnog Ruskog fonda za direktna ulaganja, rekao je da će nakon odobrenja EMA-e biti u mogućnosti osigurati vakcinu za 50 miliona Evropljana počevši od juna. No, s obzirom na situaciju i početak trećeg talasa, juni se ne čini kao brzo rješenje.

I hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici vlade je potvrdio da je Hrvatska od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o vakcini Sputnjik V te da će ga biti spremna nabaviti kada ga odobri Evropska agencija za lijekove (EMA).

“Želimo vidjeti proces koji je pokrenut. Vidjeli ste saopćenje EMA-e, sve dosad bilo je kontaktiranje sa zdravstvenim savjetom EMA-e, očito je da je sada počela formalna procedura Evropske agencije za lijekove. Kada EMA odobri rusku cjepivo, Hrvatska je i više nego spremna da ga nabavi”, poručio je Plenković.