Ruski fond za direktne investicije nudio je Federaciji BiH Sputnjik V po cijeni od 9,95KM za jednu dozu, a isporuka prvih vakcina bila je moguća već sredinom februara, ali na tu ponudu ambasada BiH u Moskvi nije dobila odgovor, potvrdio je ambasador BiH Željko Samardžija, piše N1.

Samardžija pojašnjava da je MIP krajem januara od njega zatražio informaciju, na bazi zahtjeva Ministarstva zdravlja Federacije BIH, o karakteristikama ruske vakcine Sputnjik V.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi dodaje da je hitno kontaktirao Ruski fond za direktne investicije.

“Dali su sve validne informacije o cijeni vakcine i načinu transporta. Čak su rekli da bi se jedna partija od 20 do 30 hiljada mogla isporučiti u roku od 10 do 15 dana”, rekao je Samardžija.

Ambasador pojašnjava, da je ove informacije, kao i informacije o karakteristikama vakcine dostavio Ministarstvu inostranih poslova.

“Poslije toga mene niko nije kontaktirao, i ja naravno nisam imao nikakve aktivnosti”, rekao je Samardžija.

Referišući se na cijenu koja je tada ponuđena, Samardžija kaže da se radi o cijeni naznačenoj na zvaničnom sajtu Ruskog fonda za direktne investicije.

“Piše da je manja od 10 dolara, precizno 9,95. Znači dvije doze su 19,90, tako su nama rekli”, pojasnio je Samardžija.

Na pitanje da li je uključen u nabavku vakcina Sputnjik V koje su počele da pristižu u Republiku Srpsku, Samardžija je rekao da u taj proces nije uključen.