Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Oleksandar Sirski obišao je front i naveo da je na pokrovskom pravcu situacija kritična i da bi Rusi mogli tu da naprave još jedan prodor.

Sirski je otkrio da mu se komandanti na terenu žale da nemaju dovoljno mobilisanih i motivisanih boraca.

Prema njegovim riječima, teške borbe vode se duž cele linije fronta, sa najvećim intenzitetom na Pokrovskom pravcu.

Teška je situacija za Ukrajince i na pravcu Toretskoje, gdje su ruske snage probile odbranu ukrajinskih oružanih snaga i nastavljaju napad na grad.

Kako napominje Sirski, glavni problem ukrajinskih oružanih snaga je nedostatak obučenog i motivisanog ljudstva u uslovima velikih gubitaka.

Osim toga, linija fronta se povećala, što je negativno uticalo na dostupnost rezervi, jer su morale biti raspoređene na dodatna područja.

“Trenutno, glavno problematično pitanje za komandante na bilo kom nivou je regrutacija jedinica i jedinica sa motivisanim, dobro obučenim vojnim sastavom”, navodi Sirski.

On napominje da u jedinicama na prvoj liniji fronta ima veoma malo sistema za elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu, koji su sposobni da se bore protiv ruskih jurišnih bespilotnih letjelica, prenosi TV “Front”.