Skupština Republike Sjeverne Makedonije je danas konstatovala ostavku premijera Zorana Zaeva, koja podrazumijeva i ostavku cjelokupne vlade.

Zaev je ostavku podnio juče poslije četiri i po godine na čelu vlade, navodeći u obrazloženju da je ona logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i da je izraz preuzete odgovornosti za izborne rezultate, prenosi makedonska agencija MIA.

Zaev, koji je nedavno napustio lidersku poziciju u vladajućoj stranci SDSM na kojoj je bio od 2013. godine, nalazio se na mjestu premijera od 31. maja 2017. godine, a na izborima 15. jula osvojio je drugi mandat kao premijer.

Tokom njegovog premijerskog mandata, Sjeverna Makedonija je postala punopravna članica NATO-a, ali nije uspjela da započne pregovore o pridruživanju EU zbog blokade Bugarske, navodi MIA.

Zaev je u avgustu 2017. godine potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu, prijateljstvu i dobrosusjedstvu sa Bugarskom, a u junu 2018. godine njegova vlada je potpisala Prespanski sporazum sa Grckom za rješavanje dugogodišnjeg spora oko imena, prenosi Telegraf.