Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić, odgovorio je na komentare narodne poslanice Zagorke Grahovac o načinima iskazivanja nacionalne pripadnosti. Naglasio je da se nikome ne može zabraniti način na koji se ona ispoljava.

“Ako vi ćutite, a ja pjevam, ako vi ćutite o nacionalnoj svijesti Srba, a ja o tome pjevam, to je jedno, ali drugo ne isključuje, to je zajednički doprinos. Nema zajedničkog doprinosa ako sudite po nekom načinu, nema jedinstva”, rekao je Stevandić.

Dodaje da podizanje tri prsta ne znači da se nekome upućuje ružna poruka niti da je to psovka, te da veliki broj Srba podiže tri prsta. “Ograđivati se od toga znači negirati tako i pozivati druge da negiraju način koji neko drugi možda ne osjeća”, napomenuo je Stevandić.

“Molim vas, ako pretendujemo na jedinstvo, onda nema smisla suprotstavljati se ili kritikovati nečiji način podizanja tri prsta. To je povezano sa deklaracijom, himnom “Bože pravde” ili obilježavanjem 9. januara, što su stvari koje se podrazumijevaju, ali to ne isključuje različite načine na koje mi to doživljavamo, vi ili ja”, rekao je Stevandić.

Dodao je da političko neslaganje ne znači da svako od nas nema svoj način da pokaže svoju pripadnost i predanost svom narodu, svoju istoriju i vjeru te da se u to ne treba miješati ili kritikovati.

‘Zato vas molim da ne miješate osobne percepcije u nešto što je zajedničko, jer to nije politički korektno, a ni ljudski ulaziti u način na koji netko osjeća. Nijedna poruka, koju možda ja ne podržavam na isti način, nije provokativna ili uvredljiva; ljudi je tako doživljavaju, ali vas najsrdačnije molim da nečije postupke ne kritizirate onako kako ne biste željeli da drugi kritiziraju vas”, zaključio je Stevandić.