Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da Bošnjaci imaju pravo da obilježavaju svoje datume, samo nemaju pravo da to bude usmjereno protiv građana srpske ili hrvatske nacionalnosti, ili protiv Republike Srpske.

Banjaluka u ljubavi prema Republici Srpskoj ne sadrži mržnju prema BiH, a u Sarajevu ljubav prema BiH sadrži mržnju prema Srpskoj i to je osnovni problem našeg međusobnog razumijevanja – rekao je Stevandić povodom poziva bivšeg pripadnik odreda “El mudžahedin” Sanina Muse za defile automobilima sa ratnim zastavama povodom 1. marta, koji se u dijelu FBiH obilježava kao “dan nezavisnosti BiH”.

Stevandić je podsjetio da 9. januara nije bio uznemiren nijedan pripadnik drugog naroda, nego da su se svi Bošnjaci i Hrvati i svi ljudi osjećali odlično.

  • Što se tiče njihove želje da obilježavaju svoje datume koje mi ne priznajemo ili se sa njima ne slažemo, oni na to imaju pravo, samo nemaju pravo da to bude usmjereno protiv građana srpske nacionalnosti, hrvatske ili protiv Republike Srpske – poručio je Stevandić.

On je dodao da je to i osnovni problem u percepciji koja je stvorena u Banjaluci i Sarajevu.

Musa je na Fejbuku napisao da bi u defileu povodom 1. marta trebalo da bude što više automobila iz svih krajeva BiH, njenih patriota, i što više zastava sa ljiljanima.

On je ranije pozivao svoje pristalice da se okupe ispred Suda BiH kada je trebalo da bude održano ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku s ciljem zabrane okupljanje osoba koje daju podršku predsjedniku Srpske.