Uoči samita u julu ove godine kojim se obilježava 7 godina od osnivanja NATO saveza, dobar dio zemalja članica ovaj transatlantski savez gleda uveliko pozitivno, dok je povjerenje u ukrajinskog predsjednika opalo, objavio je u utorak rezultate ankete Pew Research Center.

U prosjeku 63 posto odraslih u 13 zemalja članica ima pozitivno mišljenje o NATO-u, dok 33 posto ima negativno mišljenje.

Pozitivni stavovi o NATO savezu značajno su narasli u Turskoj od ispitivanja 2019. A i Mađari imaju bolje mišljenje o savezu. Međutim, u nekolicini zemalja, uključujući Španiju, Švedsku, Veliku Britaniju i SAD, pozitivni stavovi o NATO-u su donekle opali od 2023., kaže Pew Research Center.

Nakon više od dvije godine od početka rata u Ukrajini, ocjene ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pomiješane su diljem 35 zemalja NATO članica i onih koje to nisu, a u kojima je provedeno istraživanje.

U prosjeku 40 posto odraslih u ovim zemljama ima povjerenje da će Zelenskij učiniti pravu stvar glede globalnih pitanja, dok 46 posto nema.

Većina u samo sedam zemalja ima povjerenje u njegovu sposobnost da se snalazi u međunarodnim poslovima. A povjerenje u njega značajno je opalo u nekoliko zemalja u Evropi i Sjevernoj Americi.

U Evropi, povjerenje u ukrajinskog predsjednika značajno varira od zemlje do zemlje. Osam od deset odraslih u Švedskoj ima povjerenje u Zelenskog, dok jednako toliko u Mađarskoj nema.

Povjerenje u čelnika Ukrajine značajno je u opadanju u mnogim zemljama od 2023. godine. Najveći pad dogodio se u Poljskoj, gdje je povjerenje u njega palo za 22 boda od prošle godine.

Globalni pogled na Rusiju i njenog čelnika, predsjednika Vladimira Putina, vrlo je negativan od početka rata u 2022. godini, iako su se stavovi nešto poboljšali u nekoliko zemalja od prošle ankete.

No u značajnom broju zemalja, stavovi o Rusiji i Putinu su se poboljšali od zadnjih anketa, primjerice u Argentini.

U nekoliko evropskih zemalja, osobe koje imaju pozitivan stav o desničarskim populističkim strankama u svojoj zemlji na Rusiju i Putina gledaju pozitivnije nego osobe koje negativno gledaju na te stranke.

Za ovaj izvještaj ispitano je 44.166 odraslih u 35 zemalja od 5. januara do 21. maja 2024. Godine, prenosi Jutarnji.