U Hrvatskoj je u toku priprema za izdavanje lokacijske dozvole za centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, saopšteno je iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško sa sjedištem u Zagrebu.

Osim istraživačkih radova i deminiranja, izrađen je idejni projekat i prva ponavljanja bezbjednosnih analiza.

Iz Fonda navode da su tokom prošle godine na lokaciji centra završeni istraživački radovi koji su obuhvatali geološka, hidrološka, hidrogeološka, geofizička i ekološka istraživanja, te istraživanje inženjerske geologije.

Osim toga, na lokaciji su do sada sprovedene četiri faze deminiranja, kojima je obuhvaćeno oko 670.500 metara kvadratnih površine.

– Fond je podnio zahtjev o mogućim negativnim uticajima zahvata na područje ekološke mreže. Ministarstvo privrede i održivog razvoja je u skladu sa mišljenjem Zavoda za zaštitu prirode i životne sredine donijelo rješenje prema kojem je planirani zahvat prihvatljiv za ekološku mrežu – navode iz Fonda.

Ministarstvu privrede i održivog razvoja Fond je 2023. godine podnio zahtjev za izdavanjem uputstva o sadržaju Studije o uticaja na životnu sredinu, nakon čega je počela izrada studije uticaja na okolinu.

Iz Fonda su objasnili da je za potrebe izrade idejnog i glavnog projekta, te izdavanje lokacijske i građevinske dozvole izrađen geodetski snimak, što je, kako navode, prvi temeljni dokument za izradu cjelokupne projektne dokumentacije centra, a služi i kao podloga za uvrštavanje u prostorne planove.

Radi informisanja lokalne javnosti opštine Dvor o projektu, iz Fonda su naveli da organizuje studijska putovanja u postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Tokom aprila i maja sproveden je javni poziv za dodjelu finansijske podrške za realizaciju projekata iz oblasti humanitarnog rada i zaštite ljudskih prava, umjetnosti, kulture i kulturne baštine, obrazovanja, sporta, okoline i drugih društveno korisnih projekata s ciljem promovisanja etičnosti i društvene odgovornosti prema široj socijalnoj zajednici na području opštine Dvor.

– Za dodjelu donacija odabrana su 22 projekta, a ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava iznosi 75.000 evra. Početkom juna objavljen je drugi javni poziv za dodjelu donacija porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima na području opštine Dvor. Јavni poziv je otvoren do 10. jula. Predviđena je dodjela donacija za 75 projekata, a ukupan iznos predviđenih sredstava iznosi 75.000 evra – navode iz Fonda.

Fond za sve učenike osmih razreda škola Sisačko-moslavačke županije organizuje besplatnu posjetu info-centru o radioaktivnom otpadu u Dvoru s ciljem informisanja javnosti o projektu, a za sve zainteresirane organizuju obilaske centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu.