Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić izjavila je da inicijativa o „mirnom razdruživanju“, koju predlaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, produbljuju lošu poziciju Srpske.

Po njenim riječima, jasno je da kada se takav dokument predloži drugoj strani, Federaciji BiH, da ga ona neće prihvatiti.

– Ovo je samo novi naziv za Dodikovu priču koja je samo priča, a traje već više od 18 godina otkako se on otcjepljuje. Prvo je bilo nezavisnost, pa otcjepljenje, pa samostalnost unutar dejtonske BiH, pa sad mirno razdruživanje. Verbalne vratolomije koje služe za dnevnu upotrebu kako bi se prikrilo katastrofalno ekonomsko stanje u koje nas je dovela vlast Republike Srpske, a čija je najteža posljedica masovan odlazak ljudi odavde – rekla je Trivićeva.

Svakako, naglašava, ovakve inicijative produbljuju lošu poziciju Republike Srpske.

– Umjesto da se jača njena dejtonska pozicija, ovakvim inicijativama se dovodi u rizik stečeni nivo autonomije koji se ogleda prije svega u entiteskom glasanju i drugim mehanizmima koje Republika Srpska ima po Dejtonu – zaključila je Trivić za Fenu.