U Srbiji je uhapšeno devet osoba, među kojima i visokorangirani pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane, zbog sumnje da su zaključivali veći broj ugovora o različitim investicionim ulaganjima za potrebe vojske i ovog ministarstva, pri čemu su uvećavali cijene izvedenih radova.

Pripadnici ove grupe su četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava, a za jednim licem se traga.

Ova lica su uhapšena u postupku koji se vodi protiv deset osumnjičenih, nakon višemjesečne istrage, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, po čijem nalogu su i uhapšeni.

Osumnjičeni su da su se kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu lice inicijala A.N, zaposleno u Ministarstvu odbrane, udružili radi vršenja krivičnih djela, iskorićavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi.

Oni su krivična djela činili na štetu budžeta Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije.

Osumnjičeni su da su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore za investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane, unosili neistinite podatke, odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Hapšenje je izvršeno u saradnji sa Vojnobezbjednosnom agencijom, Vojnom policijom, pripadnicima Bezbjednosne informativne agencije i MUP, Direkcije policije – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.