Ukrajinske vlasti mogu objaviti bankrot već u avgustu, ako se ne dogovore sa investitorima o restruktuiranju duga, piše londonski “Ekonomist”.

List ističe da vojne operacije nanose „veliku štetu ukrajinskoj ekonomiji“, njen bruto domaći proizvod (BDP) je za četvrtinu manji nego početkom 2022. godine. Istovremeno, dug u junu je dostigao 94 odsto BDP-a, a žalosno stanje infrastrukture u zemlji pogoršava ekonomsku situaciju, ističe “Ekonomist”.

Iako Ukajina dobija podršku Zapada, ona uglavnom dolazi u vidu vojne pomoći, a ne gotovine i Kijev će se „uskoro suočiti sa akutnim nedostatkom gotovine“.

„Ukrajina ima mjesec dana da izbjegne bankrot“, ističe “Ekonomist”, pošto 1. avgusta ističe rok za isplatu duga.

Kako piše list, malo je vjerovatno da će Kijev za to vrijeme moći da se dogovori sa privatnim investitorima o otpisu duga. Najverovatniji scenariji uključuju postizanje dogovora o odlaganju isplate duga do 2027. godine ili proglašenje bankrota. U svakom slučaju, Ukrajina neće početi da plaća kamate povjeriocima, prenose Vesti online.

Bankrot će pokazati da privatni investitori ne veruju zapadnim saveznicima Kijeva, koji ih materijalno pomažu. Dugoročno, ovo će stvoriti probleme u obnovi zemlje, zaključuje “Ekonomist”.