Srbi sa Kosova održali su u 12 sati u Sjevernoj Mitrovici veliki protestni opštenarodni skup kojim žele da skrenu pažnju čitavom svijetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava opstanak na njihovim ognjištima.

Prisutni građani nose zastave Srbije i transparent “UN USA 1244 HELP”, “Evropo otvori oči”, “Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu”, “Ovo je okupacija”. “Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju”.

Prisutni su i predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.]

Predsjednik Udruženja penzionera, koje je najavilo održavanje velikog opštenarodnog skupa, Vesko Stojković, rekao je da je to prilika da se ukaže na arogantno ponašanje vlasti u Prištini.

– Treba uputiti poruku svetskoj javnosti da nema opstanka i ostanka Srba na KiM ako se to sprovede do kraja. Opstanak vezujem da je to neka politička opcija ali ostanak je upravo vezan za primanja, za ekonomiju, za osnovne životne uslove da se ostane – rekao je Stojković za Dnevnik RTS.

Kako je dodao, odluka Prištine da zabrani dinar pogađa najviše penzionere, piše Blic.

Srpska lista podržala je mirni protest građana u Severnoj Mitrovici, i pozvala je sve građane sa Kosova da uzmu učešće u tom, kako su naveli, demokratskom protestu.