Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji obratili su se javnosti nakon sastanka.

 

“Zahvalan sam na poseti i energiji koju ulažete. Hvala vam na preciznim rečima oko nepotrebnosti postojanja kolektive krivice, umećemo to da pamtimo. Imam jednu lošu vest za mene i vas, mislio sam da ću doći u Kotor ali ću najverovatnije morati da idemo na Sednicu skupštine saveta bezbednosti, a to će biti u sredu. Idem najverovatnije večeras u Njujork. Pružićemo im odgovor kakav zaslužuju”, naveo je Vučić.

“Želim da vam kažem veliko hvala na svim planovima koje ste doneli u Beograd i hoću građanima Srbije da kažem da imamo na čemu da radimo i da imamo na čemu da budemo zahvalni. To nije reč samo o novcu, to je reč o strukturnim reformama i stvarnim stvarima od kojih građani Srbije mogu da imaju samo boljitak, dobitak i bolji život. Mi ovde govorimo o važnim stvarima koje mi moramo da napravimo i ja sam razgovarao o tri ne lake ekonomske stvari za nas vezane za to jedinstveno tržište, koje se tiču državne pomoći, koje se tiču viznog režima i koje se tiču razdvajanja preduzeća u okviru naših javnih preduzeća, dakle da bismo mogli da isporučimo najbolje rezultate”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je ovo za nas veoma važan period.
“Mi smo se spremili za Kotorsku sesiju, ja sam razgovarao sa svim ljudima iz Brisela po tom pitanju, bio spreman i radovao se odlasku u Kotor. Ovako, neću ići ja, ali će ići premijer Vučević, ukoliko je ova vest istinita. Ići će premijer Vučević i Marko Đurić i Tanja Miščević. Tako da, mi idemo sa najvećim timom u Njujork da bismo pokazali ozbiljnost, odgovornost i da bismo pokazali koliko nam je stalo da ovde uradimo najbolji mogući posao. I kada mi kažemo da ćemo nešto da uradimo, mi ćemo to da uradimo. Kao što sam obećao, mnogo će da ih boli glava od svega što ću da radim u Njujorku, boleće ih glava, kao što nas boli i srce i duša za ono što oni nama rade sa ovim rezolucijama. Ono što je obećano, biće ispunjeno. I u jednom i u drugom slučaju”, naveo je Vučić.

“Varheji ima jedan optimističan plan, da se u narednom mandatu napravi veliko proširenje Europske unije u kojem bi trebalo da učestvuje i Srbija. To bi za nas bile izuzetne vesti, osim što smo mi, nažalost, to više puta slušali, ali posmatrajući geopolitičku situaciju, poznavajući, znajući ozbiljnost i odgovornost gospodina Varheija, verujem da je govorio i srca i iz glave koliko i zna i koliko je moguće predvideti te događaje. Ja nisam siguran da je toliko godinu unapred moguće sve predvideti, ali mi ćemo da se spremamo”, naveo je Vučić i dodao:

“Nismo mi baš savršeni da možemo da ispunimo sve što se od nas traži, ono što kažemo da ćemo da ispunimo, to ćemo da ispunimo. Želim da se zahvalim Kancelariji Evropske komisije u Beogradu, gospodinu Žiofreovi i svim njegovim saradnicima na velikoj borbi da Srbiji po ovim važnim pitanjima pomognu. Za nas su ove strukturalne reforme veoma važne, suštinski važne, hoćemo da rastemo brže. Mi hoćemo da idemo napred, hoćemo da guramo stvari napred i molimo vas da nas na tom putu podržite. Hvala vam još jednom za dobre vesti, hvala vam za ogroman trud, za veliki napor, za to što nas i trpite ponekad, pa trpimo i mi vas ponekad. Verujem da su ljudi u Srbiji danas i mirni i radosni pošto su vas čuli. Hvala vam najlepše”, naveo je Vučić.

“U junu se očekuje velika pobeda Ukrajine na političkom planu u Briselu. I ako mene pitate moja procena, zapamtite moje reči, nisam to čuo od Olivera, nisam to čuo ni od koga iz Evrope, kada god da bude ulaz, niko neće ući pre, možda samo simultano i istovremeno sa Ukrajinom. Mislim da su moje reči vrlo jasne. Dakle, za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, nemam ništa protiv. Ima ogroman broj stanovnika, značajna teritorija. Tako da ja mislim da ako oni misle da to prave, onda misle da ide i Ukrajina i Moldavija i Gruzija, te tri zemlje plus Zapadni Balkan. Samo zapišite ove moje reči pa za četiri godine da se setite da je bio neko ko vam je tačno rekao kako će to da izgleda”.

Vučić je naveo da putuje u Njujork da se bori za Srbiju i sprski narod.