Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se posle sednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni “Banjica 2” u Beogradu.

“Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu. Mi računamo na dobru saradnju sa Kforom”, kazao je Vučić, posle sednice kolegijuma.

“Ono što smo primetili to je da su pojačana dejstva vazduhoplova sa posadama i besposadnih vazduhoplova i dronova u okruženju sa izviđačkim namerama prema Srbiji, bez prelaženja granice Srbije i to je iz svih smerova u pravcu Srbije pojačano. Primetili smo podizanje albanskih barjaktara iz Đakovice sa namerom izviđanja pozicija vojske Srbije i švedsko-nemački avioni rade lidar snimke sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom vojske Srbije ali prave snimke zbog prisustva bezbednosnih snaga Srbije”, dodao je i nastavio:

“Nastavićemo ubrzano i moraćemo da promenimo navike, da radimo više i bolje, da budemo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju. Moraće da rade bolje naše fabrike namenske infustrije, da se bave teškim i napornim radom. Moraćemo da dalje povećavamo ljudstvo u vojsci ali ne na pozicijama sekretara već onih koji mogu da nose puštku i da pomognu zemlji.”

“Mnogo novca ulažemo, primanja naših vojnika su nikad veća. Veoma značajna primanja, mnogo novca država ulaže i tražimo najveći stepen posvećenosti. Srbija želi mir, uvek će želeti mir, a da bi ga sačuvali moramo da imamo jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelj”, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je odgovorio na pitanje o pisanju hrvatskih medija o njemu i o napadima koji su gotovo svakodnevni.
“Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila unižena, kad god Srbija ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, a da sprovodi samokažnjavanje, da pristaje da fantazmagorične katazme koje mora da prođe zbog tobože zločinačkog ponašanja, kad god bi se Srbija ekonomski podizala, predstavljala politički faktor koji nije beznačajan i kada političari ne bi govorili “izvini zato što ste nas ubijali”, oni su više napisali tekstova o meni nego o svom predsedniku i premijeru zajedno. To govori o njihovoj opsednutosti ali govori i o meni, da ne radim toliko loše za našu zemlju”, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je odgovarajući na pitanja novinara, komentarisao i rad službi bezbednosti u Srbiji.

“I ovoga puta su naše snage uspele da urade svoj posao u skladu sa zakonom i neutrališu napadača. Da se pitala samo BIA i MUP, ti bi odavno bili iza rešetaka, Tužilaštvo je to koje se pita”, rekao je.

Jedna od tema o kojima je govorio predsednik Srbije bio je i litijum.

“Nećemo da dozvolimo izvoz litijuma nego litijumskih baterija – ako to bude moguće. Ponosan sam što se borim za to. Očigledno je da plaćenicima najviše smeta posao u interesu Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je svečano dočekan, zajedno sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, uz počasni stroj Garde i himnu Republike Srbije.

Kolegijum je počeo u devet sati.

Pored predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije prusustvovali su premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Gašić, načelnik Generalštaba Mojsilović i članovi priloširenog kolegijuma načelnika Generalštaba.