Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i poslanik njemačkog Bundestaga iz redova Ljevice Aleksander Noj saglasni su da pokušaji mijenjanja Dejtonskog sporazuma predstavljaju prijetnju po mir u BiH, a time i u cijeloj Evropi.

Noj, koji je poslanik od 2013. godine i član Odbora za odbranu u njemačkom parlamentu, rekao je da politika Brisela nije iskrena prema Srbiji i da EU ne želi zemlje Balkana u svom punopravnom članstvu, posebno ne Srbiju, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

NJemački parlamentarac istakao je da nije moguće objasniti kako to da je za Berlin i Brisel takozvano Kosovo država, a da javno odlučuju šta sve Priština smije, a šta ne smije da prihvati u razgovorima sa Beogradom.

On smatra da Berlin i Brisel ne žele da se pitanje Kosova i Metohije riješi po mjeri srpskih interesa, a da je on mišljenja da to rješenje ne treba da bude po mjeri Prištine i zapadnih zemlja.

Noj je naglasio da se nepravda prema Srbima u Bundestagu “može uhvatiti golim rukama”.

Vulin je zahvalio Noju za čvrst stav u zaštiti poštovanja međunarodnog prava i hrabrosti da javno govori o istini o Srbiji i teškom položaju srpskog stanovništva van matice.

Vulin je istakao da Kfor, trenutno, predstavlja neophodnu zaštitu srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiju i ukazao je na opasnost po mir u regionu ukoliko bi došlo do stvaranja takozvane kosovske vojske.