YouTube kanal bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je ugašen 12. januara, biće ponovo uspostavljen kada se dovoljno smanji opasnost od nasilja.

Ovu informaciju potvrdila je Susan Wojcicki, šefica YouTubea gotovo dva mjeseca nakon napada Trumpovih pristalica na američki Kongres koji se desio 6. januara.

“S obzirom na to da su se nedavno pojavile informacije da postoji ponovo opasnost od napada na Capitol to znači da i dalje postoji opasnost od nasilja te da upravo iz tih razloga Trumpov kanal još mora biti suspendovan. Ipak, kada utvrdimo da se ta opasnost smanjila, ponovo će biti uspostavljen kanal”, dodala je Wojcicki.

Dalje je navela da će YouTube nastaviti utvrđivati rizik od nasilja. Prema pravilima ove platforme, ukoliko kanal dobije tri upozorenja u roku od 90 dana, bit će ukinut.

Inače su društvene mreže u posljednje vrijeme pod pritiskom da suzbiju teorije zavjere, nasilnu retoriku i druge zloupotrebe, piše Reuters.

Tako je Trump suspendovan sa svih većih društvenih platformi, pa ga je tako njegova najdraža mreža Twitter na kojoj je bio najaktivniji doživotno izbacila. Facebook je to učinio na neodređeno vrijeme, a nadzorno vijeće će odlučiti o njegovom mogućem povratku.

Ovakvi potezi su uslijedili nakon napada na Capitol kada je Trump u velikoj mjeri poticao svoje pristalice na nasilje i to upravo putem društvenih mreža.