“Zbog opstanka našeg naroda, smanjenja smrtnosti i patnji, kao i ekonomskog oporavka da nas kroz isporuku vakcina u značajnoj količini spasite ukupnog sloma. Taj bratski gest će biti zlatnim slovima upisan u istoriju i budućnost srpskog naroda zapadno od rijeke Drine!
Ovo se kaže u otvorenom pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje je uputio Odbor za zdravstvo Srpske demokratske stranke.

Otvoreno pismo predsjedniku Srbije:

  • Poštovani predsjedniče,

narod Republike Srpske oduševljen je sposobnošću sa kojom se nosite sa pandemijom Covid – 19, kao i sa pomoći koju ste uputili ne samo Republici Srpskoj, već i cijelom regionu.

Zahvaljujući Vašem nesebičnom zalaganju gradjani Srbije su u prilici da biraju koju vakcinu žele i u koju imaju povjerenja.

U Republici Srpskoj je sasvim drugačija situacija po tom pitanju. Građani su u velikom broju spremni da prime vakcinu, ali one dolaze u malim kontigentima i mi svakako dolazimo u situaciju da gubimo na homogenosti procesa imunizacije.

Znam da potpuno shvatate da samo masovna imunizacija u kratkom vremenskom intervalu može dati očekivane rezultate. Sadašnji proces imunizacije kod nas metaforički podsjeća kao kada bi “gorila kuća, a mi gasili čašama vode”.

Gradjani u Republici Srpskoj su svjesni da bez masovne imunizacije “zaključavanjem” samo odlažemo problem i trenutno sprječavamo slom problemima opterećenog zdravstvenog sistema, što je značajno, ali ne i dovoljno.

Uz sve to, Vi znate da smo da smo u odnosu na Republiku Srbiju, našu maticu, u mnogo lošijem ekonomskom položaju. Mi se radujemo kada se u Novom Sadu otvara visokotehnološki razvojni kapacitet Continentala, radi se na proizvodnji vakcina i mnogo toga, ali smo isto tako tužni kad vidimo da u Republici Srpskoj u gubitku mogu biti hidroelektrane, šume i mnoga druga preduzeća.

Samo zdrav čovjek može proizvesti novu vrijednost što ste Vi na vrijeme shvatili.

Potpuno oslanjanje na Covax je bila početna greška u vezi nabavke vakcina, a začuđuje nas da, iako je 2016-te godine u Republici Srpskoj boravila visoka delegacija kineskog Sinofarma predvođena direktorom Le Ceen om u Republici Srpskoj nije isporučena ni jedna njihova vakcina?!

Uzimajući u obzir sve ovo zbog opstanka našeg naroda, smanjenja smrtnosti i patnji našeg naroda, kao i ekonomskog oporavka da nas kroz isporuku vakcina u značajnoj količini spasite ukupnog sloma. Taj bratski gest će biti zlatnim slovima upisan u istoriju i budućnost Srpskog naroda zapadno od rijeke Drine!

Svakako da ćemo razumjeti i dalje vas cijeniti i ako ne budete u mogućnosti da nam pomognete, ali znam i vjerujem da ćete nam pomoći i više od vaših mogućnosti!

Živjela Srbija i Republika Srpska!!!

Predsjednik Odbora za zdravstvo Srpske demokratske stranke

Doc dr sci. med. Slobodan Stanić