Vučić je kazao da ako neko misli da je moguće da postoji “neko ko će da udari Srbiju čekićem u glavu i kaže morate da priznate nezavisno Kosovo, to se neće dogoditi.

– Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu.

-Vučić je rekao da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom.

“U skladu sa tim kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno”, zaključio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija ne postavlja nikakve rokove za dijalog.

“Naš zaključak je da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju dosadašnjih sporazuma. Znači i formiranje Zajednice sprskih opština i sve što nije ispunjeno, a bilo je obavezno”, rekao je Vućić i istakao da je Srbija sve svoje obaveze ispunila.

Prema njegovim rečima, Lajčak je uvek dobrodošao u Srbiju.

Ponavljali su kao papagaji

Vučić je kazao da ako neko misli da je moguće da postoji “neko ko će da udari Srbiju čekićem u glavu i kaže morate da priznate nezavisno Kosovo, to se neće dogoditi.

“Ja ne moram da psujem, vičem, pravim štoseve, dovoljno je da vam to kažem na ozbiljan način”, kazao je on.

Ispravio je Lajčaka da ne kaže dijalog Kosova i Srbije, već Beograda i Prištine, jer kako napominje, de facto je razgovor takav, uprkos tome što su mnoge zemlje članice EU priznale nezavisnost Kosova.

“Ali sigruan sam da je to bilo sasvim slučajno. Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbija da to prihvati, plašim se da je to račun bez krčmara”, rekao je Vučić.

“Lajčak je svedok da sam jedno 10 puta prekinuo albanske predstavnike u Briselu, gotovo na ivici incidenta, zbog papagajskog ponavljanja o međusobnom priznanju. A onda sam dobio to u čestitki Bajdena. Naša pozicija je veoma teška, mi ćemo se suočavati sa ozbiljnim pritiscima, moramo da radimo i radićemo. Gledaćemo da dolazimo do kompromisnih rešenja, ali i mi imamo svoje državne i nacionalne interese koje moramo da čuvamo”, rekao je on.

Nastavak dijaloga u aprilu ili maju

Prema njegovim rečima, smatra da će Amerikanci dijalog prepustiti EU.

“Oni su ljudi koji su stvorili svoje čedo, napravili kolevku svom čedu, ljuljaju ga. Poraslo dete do tinejdžra, i da lje ga ljuljaju. Nama je utoliko teža situacija. Na nama je da izvučemo što više za svoj narod”, kazao je on.

Dodao je da nije rešenje da nekoga opsujemo, napustimo dijalog i da ne može da kaže da mu je lak bilo koji odlazak u Brisel.

“U aprilu ili maju, možemo da krenemo sa nastavkom, u zavisnosti od Prištine”, rekao je Vučić.

Lajčak: EU ne podržava status kvo

Lajčak je kazao da mu je poslednja psoeta Srbiji bila pre pet meseci, te da bi hteo da dolazi češće.

“Dijalog je ključan za obe strane, kako bi napredovali na evropskom putu. Status kvo nije dobar ni za jednu stranu”, rekao je on.

Lajčak je kazao da je dijalog ključan za napredak na putu za EU.

“Države članice očekuju da se dijalog nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo”, kazao je on.

On je istakao da EU očekuje da obe strane implementiraju sve što je u procesu dijalog postignuto u poslednjih 10 godina.

Rekao je da EU ima dobru istoriju odnosa sa SAD i da se sada vraća saradnji sa SAD.

Prema njegovim rečima, za 10 godina je postignut niz sporazuma, te da su oni u većoj meri sprovedeni.