Bijela kuća je saopštila danas da je “ogorčena” izraelskim vazdušnim napadom na Gazu u kojem je poginulo sedam radnika humanitarne organzacije Svjetska centralna kuhinja (WCK), navodeći da je predsjednik SAD Džozef Bajden nazvao osnivača te humanitarne grupe i izrazio mu saučešće.

“Bili smo ogorčeni kada smo saznali za napad IDF u kojem je su ubijeni brojni civilni humanitarni radnici WCK”, izjavio je portparol Bijele kuće Džon Kirbi tokom brifinga za novinare u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Na pitanje da li će SAD osuditi izraelski vazdušni napad, Kirbi je rekao da se korišćenje riječi “ogorčenje” u saopštenju Bele kuće može okarakterisati kao osuda napada.

“Bajden je rekao osnivaču WCK Hozeu Andresu da će jasno dati do znanja Izraelu da humanitarni radnici moraju biti zaštićeni”, izjavila je ranije danas portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

U udaru na lokaciju na kojoj je radila WCK poginuli su građani Australije, Velike Britanije, Poljske kao i Palestinci i dvojni državljanin SAD i Kanade, prenosi Tanjug.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je ranije izjavio da je jučerašnji udar izraelske vojske u kojem su stradali radnici WCK “tragičan i nenamjeran”.