Predsjednik izbornog štaba Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović, nakon zatvaranja izbornih mjesta u ovoj opštini, komentarisao je ponovljene izbore u Srebrenici, kao i odluku probosanskih snaga da ih bojkotuju i rezultate takvog poteza. On je u razgovoru za Klix.ba ponovio ranije stavove Ćamila Durakovića, rekavši da je najvažnije da su Bošnjaci u velikoj većini podržali bojkot izbora i da su time zadržali svoje dostojanstvo. Osvrnuo se i na 166 bošnjaka koji su, ipak, glasali rekavši da se radi o ljudima koji su to uradili zbog straha za vlastitu egzistenciju.

“U principu, ovdje se radi o Bošnjacima koje rade u opštinskim institucijama u Srebrenici. Razumljivo je da postoji određena vrsta straha za vlastitu egzistenciju. Ti ljudi su morali izaći na izbore. Mi smo s njima razgovarali, sa svakim ponaosob, i rekli smo im da ako misle da im to može ugroziti egzistenciju da izađu na izbore. Ipak, kada se sve uzme u obzir, 98 posto Bošnjaka u Srebrenici podržalo je bojkot i nije glasalo na izborima”, kazao je Ahmetović.

Formula za Srebrenicu

Dodao je da su veoma zadovoljni ovim procentom i da je ovo pokazatelj da je jedina formula za Srebrenicu jedinstvo svih probosanskih snaga, ali i da bi se ta formula mogla primjeniti i na širi teritorij naše zemlje

“Jedini način da se probosanska politika afirmiše u Srebrenici je apsolutno jedinstvo probosanskih snaga. Tako se brani ovaj grad. To nije samo borba za Bošnjake ovdje, jer Srebrenica je mjesto gdje se čuva integritet države Bosne i Hercegovine. Pozivam sve političke probosanske snage, koje su nas podržale u odluci o bojkotu da ostanemo takvi i u budućnosti kako bi pravdu u Srebrenici doveli na nivo da svi građani budu zadovoljnni. Ovo je pretpostavka za stabilnost BiH, jer nestabilna Srebrenica je nestabilna BiH”, ističe Ahmetović.

Naglasio je da je siguran sam da će njihova borba u budućnosti ići u tom pravcu i da će se dok postoje boriti za pravdu za preživjele žrtve genocida, ne umanjujući pritom prava bilo kojeg drugog naroda.

Apelacija Ustavnom sudu

Najavio je dalju borbu Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” za pravo svakog građanina ovog grada da bira i da bude biran, kroz apelaciju koju su uputili Ustavnom sudu BiH, u kojoj su naveli da je građanima Srebrenice u inostranstvu uskraćeno pravo da biraju.

“Za osam stotina naših građana izvan, koji žive izvan BiH i koji su se uredno prijavili za glasanje na izborima, onemogućeno je da ostvare svoje ustavno pravo da biraju. To je predmet naše apelacije. U njoj ima jako puno dokaza i pravnih argumenata. Nadam se da će Ustavni sud kao vrhovni pravni autoritet odučivati na bazi činjenica i nadam se da to neće biti politička odluka. Konsultovali smo se s više stručnjaka iz oblasti ustavnog prava koji su nam potvrdili da smo u pravu i da bi odluka trebala biti u našu korist”, tvrdi Ahmetović.

Zaključio je da bi to bio put da se izađe iz ovog stanja u kojem se nalazi Srebrenica i da se nakon odluke Ustavnog suda raspišu novi izbori u kojim ne bi bilo zakinuto ustavno pravo bilo kojem pojedincu.