Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se i ranije znalo da Amerika finansira kampanju kandidata PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić, ali da se sada vidi da su neki došli do tih podataka, te poručio da im novac koji odvajaju neće biti dovoljan za promjenu.
Očigledno je da su neki pristali da budu upotrebljeni i zloupotrebljeni. Jednoga dana kada shvate u kakvoj su igri bili, onda će im biti žao i krivo. Svako ima pravo da bira, rekao je Dodik novinarima u Laktašima upitan da prokomentariše navode objavljene u medijima da su SAD izdvojile 19,5 miliona KM za kampanju Trivićeve protiv njega.

Pojedini portali juče su objavili da je taj novac namjenjen Trivićevoj, navodno, prebačen vojnim avionom u četvrtak, 4. avgusta do aerodroma Sarajevo.

Iznos je, kako navode, odobren dokumentom Stejt departmenta od 11. jula 2022. godine, a plasirali su i fotografiju navodnog dokumenta.

Zvanično o ovim navodima još nema reakcije američke administracije.

Jelena Trivić danas je to nazvala jeftinim falsifikatom, a juče je napisala da kampanja iz dana u dan postaje sve zabavnija.

“Ovih dana je vidljivo da su Dodikovi mediji odustali od ofucane priče o 40 britanskih špijuna. Umjesto toga, oni su se sad preorjentisali na 40 američkih špijuna. Ostavljam mogućnost da je ta “briljantna” ideja pala na um Željki Cvijanović, jer je ona neposredno pred kampanju boravila u Vašingtonu”, navela je Jelena Trivić u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Dodik, koji je i kandidat SNSD za predsjednika Republike Srpske, danas ipak ističe da je gledao juče na medijima da je te navode potvrdio i geopolitičar iz Beograda Dejan Lučić.

“Očigledno da je intervencionizam stranaca prisutan, to mi vidimo i osjećamo. Ovdje su u izborni proces uključeni Amerikanci i Britanci koji rade zajedno sa svojim pulenima protiv, kako kažu, nacionalnih opcija koje su podložne ruskom uticaju”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da nije tajna da su oni ranijih godina izdvajali ozbiljan novac i da je Britanija najavila sredstva u iznosu od 18 miliona funti ili oko 60 miliona KM za borbu protiv “takozvanog ruskog uticaja”, a ljude iz vlasti Republike Srpske je nazvali “proruskim strukturama”.

“Neimenovani izvor Stejt departmenta saopštio je neki dan kako Rusi finansiraju kampanju Milorada Dodika i to je apsolutno notorna laž, jer se nikada ništa nije desilo. Mi imamo saradnju sa Rusijom i sutra putujem u tu zemlju”, istakao je Dodik.

I Đajić o finansiranju Jelene Trivić
Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka, rekao je da je ogorčen i šokiran informacijama da je, kako navodi, administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena izdvojila 10 miliona dolara za kampanju Jelene Trivić protiv Milorada Dodika.

“Nemam pravu riječ za ovaj zvanični dokument što smo dobili da je kandidat za predsjednika naše Republike i krvlju stečene, moram da kažem izdajnik i da uzima pare od drugih država za svoj rad. Neće predstavljati interese naših građana, već interese nekih drugih građana i nekih drugih lobija”, rekao je Đajić.