otez Srbije da omogući vakcinaciju i državljanima zemalja regiona, bez obzira na mesto prebavališta, izazvao je brojne pozitivne reakcij, piše Klix.ba.

SRBIJA29.03.2021 | 07:19
“Htjeli priznati ili ne Vučić je lider cijelog regiona”
Taj sarajevski portal navodi da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ”želeli to priznati ili ne, nametnuo kao lider celog regiona tokom pandemije, a Srbija kao zaštitnica zdravlja”.

Zasigurno su se, međutim, mnogi zapitali zašto sve to radi Srbija i koje benefite ima od toga, navodi Klix u tekstu pod naslovom ”Kako je Srbija vakcinacijom komšiluka napravila mudar geopolitički i ekonomski potez”.

”Pored tog političkog aspekta, ako pogledamo s druge tačke gledanja, možemo uvideti i ekonomske benefite koje ostvaruje Srbija. Putovanje za Beograd košta, kao i boravak u tom gradu bilo da traje nekoliko sati ili dan-dva. Tu je trošak goriva, hrane, pića, eventualno noćenja i šopinga”, ocenjuje sarajevski portal.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić u razgovoru za Klix.ba kaže da, ukoliko se posmatraju ukupni troškovi odlaska i boravka u Srbiji, koji može podrazumevati i vikend noćenje, verovatno da onda besplatno vakcinisanje stranih državljana i nije trošak za Srbiju.

On smatra da je, što se tiče ekonomskog aspekta, važno pogledati i odluku srpskih vlasti da se pozicionira Beograd kao destinacija dolaska stranaca na imunizaciju. “To je zaista dobar potez Srbije, i u geopolitičkom i u ekonomskom smislu”, mišljenja je Čavalić.

Klix dodaje da je Čavalić naglasio da je odluka zvaničnog Beograda o imunizaciji građana iz regiona zaista genijalan geopolitički potez.