U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas su na sastanak sa ambasadorima EU i SAD-a, Johanom Sattlerom i Ericom Nelsonom, doši lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović.

Javnost o ovom sastanku ranije nije bila informisana, a prema informacijama do kojih je došao Klix.ba teme sastanka, između ostalog su kadrovska rješenja na nivou države te česte nesuglasice i blokade u funkcionisanju najvišeg nivoa vlasti koji čine upravo ove tri stranke.

Kada je riječ o kadrovskim rješenjima, tu se misli na direktorske pozicije u državnim agencijama, komisijama, te javnim preduzećima i upravnim i nadzornim odborima od kojih mnoge još nisu popunjene novim imenima.

Ambasadori EU i Sjedinjenih Američkih Država insistirat će da lideri tri vodeće stranke u zemlji konačno pronađu kompromisna rješenja koja će odblokirati mnoge procese u BiH te, kako to vole reći, ponuditi građanima konkretne poteze u cilju podizanja životnog standarda.

Tema razgovora je i put BiH ka evropskim integracijama, ali i problemi u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa s kojim se naša zemlja susreće te ekonomska situacija.

Od stranačkih lidera, koji istovremeno obnašaju i visoke državne funkcije, bit će zatraženo da što hitnije rješavaju nesuglasice.