Američki predsjednik Joe Biden je postavio još jedan cilj u svom mandatu, a riječ je o ujedinjenju sa saveznicima kako bi se spriječila teritorijalna prevlast Kine na Indo-Pacifiku.

Očekuje se da u petak Biden napravi dosad najveći korak ka ostvarenju tog cilja okupljajući lidere Japana, Indije i Australije na online sastanku. To su zemalje koje bi sa SAD-om činile savez protiv Kine. Peking je, s druge strane, takav potez nazvao “otrovnom hladnoćom”.

Washington je objavio da će koronavirus, ekonomska saradnja i klimatska kriza biti teme razgovora u petak, a New Delhi da će premijer Narendra Modi razgovarati o slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku s Bidenom, japanskim premijerom Yoshihideom Sugom te australijskim premijerom Scottom Morrisonom.

U navedenim izjavama nije spomenuta Kina, ali je upravo uspon ove azijske ekonomske i vojne supersile doveo do oživljavanja Quada 2017. godine. Quad ili Quadrilateral Security Dialogue, neformalni je strateški forum koji se sastoji iz poluredovnih samita, razmjena informacija i vojnih vježbi.

Iako nije riječ o formalnom vojnom savezu poput Sjevernoatlantskog saveza (NATO), neki ga smatraju potencijalnom protutežom rastućem kineskom utjecaju i navodnoj agresiji u azijsko-pacifičkom regionu.

Iako su članovi Quada naglasili dobronamjerne aspekte odnosa, poput nedavne saradnje o pandemiji, potencijal za vojno okruženje Pekingu nije prošao neopaženo.

Admiral američke mornarice Philip Davidson, Quad je nazvao “dijamantom demokratije” na Indo-Pacifiku.

“Nadam se da će ovaj savez moći doprinijeti nečemu što je mnogo značajnije. Pri tome ne mislim samo na sigurnost već i na pristup globalnoj ekonomiji, telekomunikacijama i 5G mreži, saradnji na međunarodnom poretku. Međutim, još mnogo toga treba uraditi u diplomatskom i ekonomskom smislu”, naveo je Davidson.

Stručnjaci s Univerzita Stanford su istakli da bi saradnja Quada mogla imati važnu ulogu u četiri ključne oblasti u budućnosti i to u pomorskoj sigurnosti, lancu opskrbe, tehnologije i diplomatije.

Naglasili su i to da u području diplomatije Japan, Indija i Australija imaju veći utjecaj i dublje odnose sa zemljama oko Indo-Pacifika nego što to SAD ima.

“Mnoge zemlje u regiji, posebno jugoistočna Azija, vjerovatno će pozdraviti bližu saradnju među članovima Quada kako bi se uravnotežili s kineskom moći”, naveli su.

Ipak, smatraju da kinesku moć ne treba potcjenjivati te da bi se Peking mogao osvetiti ukoliko Quad pokuša obuzdati Kinu.

“To bi moglo dovesti do povećanih tenzija s Kinom, uključujući ekonomske odmazde protiv Indije, Australije i Japana. To bi mogla biti izuzetno teška situacija jer je Kina za njih najveći trgovinski partner. Također Quad je daleko od jedinstvenog fronta i upravo pukotine među članovima mogu ići u korist Kine. Njihovi prioriteti se razlikuju, Indija je fokusirana na Indijski okean, dok su Australija i Japan više zabrinuti zbog Južnokineskog mora”, poručili su, piše CNN.